FED: Visoke kamatne stope će još neko vrijeme biti stvarnost

Dodajte komentar

Zvaničnici Federalnih rezervi predani su borbi protiv inflacije i očekuju da će više kamatne stope ostati na snazi dok se ne postigne veći napredak, pokazuje zapisnik sa sastanka centračne banke u decembru objavljen u srijedu.

Na sastanku na kojem su kreatori politike podigli svoju ključnu kamatnu stopu za još pola procenta, izrazili su važnost zadržavanja restriktivne politike dok je inflacija neprihvatljivo visoka.

“Učesnici su primijetili da će se morati zadržati restriktivni politički stav sve dok pristigli podaci ne pruže povjerenje da je inflacija na trajnom silaznom putu do 2 posto, što će vjerovatno potrajati”, navodi se u sažetku sastanka. “S obzirom na postojanu i neprihvatljivo visok nivo inflacije, nekoliko je učesnika komentarisalo da istorijsko iskustvo upozorava na prerano labavljenje monetarne politike.”

Povećanje je prekinulo niz od četiri uzastopna povećanja kamatnih stopa za tri četvrtine boda, dok je ciljni raspon za referentnu stopu fondova podignut na 4,25%-4,5%, što je najviši nivo u 15 godina, piše CNBC.

zVA su također rekli da će se usredotočiti na podatke kako budu napredovali i uvidjeti “potrebu za zadržavanjem fleksibilnosti i opcija” u pogledu politike.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *