Radulović: Ne dižite poreze usred sezone

Dodajte komentar

Najveći kvalitet Crne Gore u turizmu je autentičnost, ali Vlada treba da učini ambijentu kojem se posluje predvidivim, kazao je predsjednik Crnogorskog turističkogudruženja (CTU) Žarko Radulović. On je zamolio Vladu da ne pomaže turističkim poslenicima i poručio da će oni sve sami.

-Crna Gora nema kapaciteta, infrastrukture, ostrvska smo zemlja, ostal i smo bez dosta konekcija i opet bitišemo, radimo. Najveći naš kvalitet i šansa je autentičnost. Nismo savršeni, daleko od toga, ali smo autentični i različiti. Mala zemlja sa svim problemima koje imamo, sve to zajedno čini interesantan turistički proizvod koji moramo da gradimo na toj našoj autentičnosti – rekao je Radulović na proslavi Turističke nove godine u Splendidu.

On je istakao da nijedan gost ne dolazi u hotele u Crnoj Gori zbog hotela, već zbog autentičnosti koju im daju Prokletije, Lovćen, more…

-Sad treba da vidimo kako da sačuvamo našu autentičnost. Prethodna 24 mjeseca smo bitisali sa gubicima. Ministarstvo ekonomskograzvojatreba da promisli kako da sačuvamo autentičnost i mane da pretvorimou vrline izjavio je Radulović.

Istakao je da se priča da su spektakularni rezultati u turizmu, te da to pričaju poslenicima, dok oni ćute.

-Bitisali smo 24 mjeseca, od toga 21 sa debelim gubicima i u prvoj četvrtini gubimo sa 4:0. Ova godina je bila odlična, ali nije dovoljna i sada je 4:1. Preživjeli smo bez pomoći, zadužili se, prodavali imovinu i imamo manje nego 2019. godine. Sad je tajm aut i na pola smo druge četvrtine, nadam se na kraju iduće da će da bude 4:2, a da do četvrte četvrtine preskočimo 2019. godinu – istakao je on.

Radulović je molio Vladu da im ne pomažu, te da će sve sami.

-Vi samo treba da naš biznis učinite predvidivim, da nam ne dižete poreze usred sezone i da nam najavite ako ćete da nas opteretite. Da nam povratite 40 avio-destinacija koje smo izgubili za dvije godine. Tvrdim da smo ove godine, izgubili par stotina miliona, jer nemamo naše avio-kompanije. Tačnije, imamo ali nedovoljno. Dakle, nemojte nam pomagati, najavite nam namete i vratite nam avio-destinacije i onda vam možemo obećati da ćemo u 4/4 mi da vodimo i da ćemo pobijediti poručio je Radulović.

Generalna direktorica direktorata za razvojne politike Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma (MERT) Aleksandra Gardašević Slavuljica kazala je da je htjela da izbjegne riječ kovid, ali zbog kovida je globalni turizam u nazađen i mnoge destinacije kreću ispočetka i trebaće im godine da se oporave.

-Nikada u turizmu nećemo imati sliku i funkcionisanje kao prije kovida, ali ne treba da žalimo za time. Turizam treba da izvedemo iz krize i da ga transformišemo. Da destinaciju učinimo poželjnijom i da visoko platežni gosti biraju našu destinaciju. U tom smislu i sprovodimo marketinške kampanje i to je izazov pred kojim je Crna Gora. Izazov da postanemo održiva turistička destinacija. Crnu Goru treba da promovišemo kao unikatnu destinaciju kazala je Gardašević Slavuljica.

Istakla je da javno-privatno partnerstvou turizmu treba da bude snažnije.

-Država je servis, a vi ste pokretač. Privatni sektor je taj koji diktira trendove i tako treba da bude i ubuduće. Zajedno stvarajmo turističku destinaciju na kojoj će gosti boraviti duže i trošiti više poručila je ona.

Izvor: Dan

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *