Najveći kredit od IRF dobio državni Monteput

Dodajte komentar

Investiciono-razvojni fond (IRF) je tokom 2022. godine plasirao preko 183 miliona eura po osnovu 418 kreditnih aranžmana, od čega se oko 79 miliona eura odnosilo na kredite, dok je po osnovu faktoring aranžmana plasirano preko 104 miliona eura.

“Najveći plasman u 2022. godini u iznosu od 7.000.000 eura, IRF je odobren privrednom društvu Monteput, za potrebe finansiranja opreme i mehanizacije za održavanje autoputa Bar Boljare, dionica Smokovac – Mateševo”, kazali su za “Dan iz IRF-a.

Četiri miliona kredita je dobio Roaming Montenegro, Sinkomerc 3.500.000 eura, Kaste lana dva plasmana ukupne vrijednosti 5.000.000 eura, Centar za reciklažu Nikšić, M:tel i Novi volvoks po tri miliona, Fud stajl MNE Tivat 2.700.000 eura i Komtrejd distribušn 1.950.000 eura.

U poslednje vrijeme se sve više priča o Crnogorskoj razvojnoj banci i pretvaranju IRF-a u Razvojnu banku. Iz IRF-a su nam kazali da je u toku realizacija tehničke pomoći od strane Evropske investicione banke (EIB-a), odnosno Banke EU, kao ključnog strateškog partnera, kroz aktuelnu inicijativu za ekonomsku otpornost (ERI inicijativa).

“Navedeni projekat je fokusiran na usklađivanje sa zakonskim i regulatornim zahtjevima, posebno u vezi sa pravnom tekovinom EU i zahtjevima iz pregovaračkog poglavlja 9, koje se odnosi na finansijske usluge, te revidiranje organizacionog i pos lovnog modela IRF-a u cilju snaženja kapaciteta podrške crnogorskim mikro, malim i srednjim preduzećima. Na ovom projektu, s čijom realizacijom su Evropska investiciona banka i IRF otpočeli u martu 2022. godine, radi tim renomiranih međunarodnih konsultanata EIB/IPC-a. Predviđeno trajanje implementacije projekta je 18 mjeseci. Inicijalni nalaz i preporuke EIB/IPC-a na bazi uporednih najboljih iskustava državnih razvojnih finansijskih institucija u EU, ukazuju na potrebu za usklađivanjem zakonodavnog okvira i korporativnog poslovanja koji bi se oslanjali na Zakon o kreditnim institucijama i, samim tim, transformacijom naše institucije u razvojnu banku države. Takođe je prepoznata potreba za sertifikacijom IRF-a kao institucije koja će biti akreditovana za finansi j sku podršku koja bi doprinijela povećanju iskorišćenosti sredstava dostupnih kroz Investicioni okvir za Zapadni Balkanu domenu zajedničkog finansiranja i korišćenja grantova”, naveli su iz IRF-a.

Istakli su da je od 2010. godine do danas realizovano preko 1,7 milijardi eura kreditnih plasmana podrške privredi preko 4.300 projekata i preko 3.100 klijenata.

U narednoj godini planiraju da plasiraju 150 miliona. Sredstva su obezbijedili kroz aranžmane sa Evropskom investicionom bankom, Francuskom razvojnom agencijom i Razvojnom bankom Savjeta Evrope.

Predsjednik odbora direktora IRF-a je Velizar Kaluđerović, dok su č lanovi odbora Irena Radović i Marko Ivanović. Radović je i izvršna direktorica IRF-a.

Bez podataka o plasmanima na sajtu

IRF smo pitali i zašto redovno ne objavljuju podatke o kreditnim plasmanima na sajtu, što je bio slučaj do prošle godine, kao i kadaće objaviti podatke o datim kreditima.

IRF je u obavezi da objavljuje podatke o odobrenim kreditima na svom sajtu za svaku poslovnu godinu zbog transparentnosti rada institucije.
Ažurirani podaci se polugodišnje objavljuju, tako da ćemo po isteku 2022. godine objaviti podatke o plasmanima za cijelu prethodnu godinu. Dodatno, u finalnoj fazi je lansiranje nove veb -platforme koja će domaćoj privredi i zainteresovanoj javnosti omogućiti jednostavniji i efikasniji pristup naveli su iz IRF-a.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *