Amazon uzeo kredit od osam milijardi dolara

Dodajte komentar

Kompanija Amazon je saopštila da je postigla dogovor sa određenim zajmodavcima da američkom gigantu e-trgovine obezbijede kredit od osam milijardi dolara.

Rok dospeća zajma je 364 dana, sa mogućnošću produženja za još 364 dana, a sredstva će se koristiti za “opšte korporativne svrhe”, prenosi Reuters.

“S obzirom na neizvjesno makroekonomsko okruženje, tokom posljednjih nekoliko mjeseci koristili smo različite opcije finansiranja da podržimo kapitalne izdatke, otplatu duga, akvizicije i potrebe za obrtnim kapitalom“, rekao je portparol Amazona.

Internet prodavac se priprema za vjerovatno nešto sporiji rast, jer visoka inflacija primorava preduzeća i potrošače da smanje svoju potrošnju. To je, zajedno sa jakim dolarom, povuklo akcije Amazona nadole za oko 50 odsto u 2022. godini.

Takođe je napomenuto da će doći do smanjenja radne snage početkom 2023. godine, ali bez navođenja tačnog broja otpuštanja. Jedan ozvor je agenciji Reuters u novembru rekao da kompanija cilja na otpuštanje oko 10.000 radnika.

Amazon je imao oko 35 milijardi dolara u gotovini i gotovinskim ekvivalentima i dugoročni dug od oko 59 milijardi dolara na kraju trećeg kvartala završenog 30. septembra, prenosi Biznis.rs

Firma Toronto Dominion je bio administrativni agent za ugovor o zajmu u kojem su DBS banka i Mizuho banka bile među potvrđenim zajmodavcima.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *