Albanci imaju najduže radno vrijeme u Evropi

Dodajte komentar
Tirana

Zaposleni u Albaniji, i muškarci i žene, imaju najduže radno vrijeme u Evropi.

Ono dostiže i do 50 sati nedjeljno za muškarce, dok žene u toj zemlji rade oko 45 sati nedjeljno.

Ti podaci objavljeni su u nedavnom izvještaju Evropske komisije o uslovima rada i budućim implikacijama, na osnovu istraživanja koje se sprovodi jednom u pet godina kroz anketiranje 70.000 radnika u 36 evropskih zemalja.

To uključuje zemlje članice EU, kao i Ujedinjeno Kraljevstvo, Norvešku, Švajcarsku, Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju i Srbiju.

Čini se da je dugo radno vrijeme u Albaniji povezano sa dva faktora. Jedan je rad vikendom, a drugi, visok nivo samozaposlenih, kojih je u Albaniji ima oko 36 odsto od ukupnog broja zaposlenih, što je rekord u regionu.

Prema istom izvještaju, u prosjeku u zemljama članicama EU muškarci su radili nešto više od 42 sata nedjeljno, dok su žene radile oko 37 sati. Klasična 40-časovna nedjelja ostala je standardna 2021. godine u velikoj većini zemalja, osim u Francuskoj (35 sati), Danskoj (37 sati), Norveškoj (38 sati) i Švajcarskoj (42 sata). Oko 20 odsto svih radnika (31 odsto žena i 12 odsto muškaraca) radilo je 34 sata ili manje nedjeljno.

Tokom 2021. godine oko polovine muškaraca i žena radilo je između 35 i 40 sati nedjeljno. Samozaposleni su u prosjeku na plaćenom poslu proveli 6,4 sata više (4,3 sata više za žene i 6,9 sati više za muškarce) od ostalih zaposlenih.

U izvještaju se navodi da je dugo radno vrijeme povezano sa zdravstvenim stanjima poput depresije, anksioznosti, poremećaja spavanja i koronarne bolesti srca i može uticati na ravnotežu između posla i drugih aspekata života.

(B92)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *