Planiraju prodaju Budvanske rivijere i nastavak privatizacije Instituta Igalo

Dodajte komentar

Vlada naredne godine planira da nastavi privatizaciju Instituta Simo Milošević iz Igala, u skladu sa presudom Upravnog suda, kao i da proda akcije u Budvanskoj rivijeri i još nekoliko manjih državnih kompanija. To se navodi u Predlogu Planu privatizacije za 2023. godinu kojeg je danas usvojio Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte.

Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte je, na održanoj trećoj sjednici kojom je predsjedavao premijer Dritan Abazović, utvrdio Predlog odluke o Planu privatizacije za 2023. godinu.

“Planom se utvrđuju osnovni ciljevi privatizacije i drugi aspekti ovog procesa, metodi i načini privatizacije, sa utvrđenim spiskovima društava i procentom akcijskog kapitala za privatizaciju. Osnovni cilj privatizacije predstavlja povećanje konkurentnosti i efikasnosti funkcionisanja društava, podsticanje stranih ulaganja i preduzetništva u svim oblastima, povećanje zaposlenosti i poboljšanje životnog standarda”, saopšteno je iz Vlade Crne Gore.

Po modelu prodaje akcija i imovine putem javnog tendera planiran je, kako ističu, nastavak postupka za privatizaciju Instituta „dr Simo Milošević“ AD – Igalo (prodaja akcija), koji ce biti nastavljen u skladu sa presudom Upravnog suda.

Takođe, predviđeno je da započne priprema i sprovođenje javnih tendera za privatizaciju sljedećih privrednih društava: HG „Budvanska rivijera“ AD Budva (prodaja akcija ), „Castello Montenegro“ AD Pljevlja (prodaja akcija),
„Institut za crnu metalurgiju“ AD Nikšić (prodaja akcija i/ili dokapitalizacija), „Montepranzo Bokaprodukt“ AD Tivat (prodaja akcija) i „Turistički centar Durmitor“ d.o.o Žabljak (prodaja 100% udijela).

U diskusiji je, ističu iz Vlade, naglašeno da navedena privredna društva raspolažu vrlo vrijednom državnom imovinom koja nije iskorišćena na odgovrajući način u smislu stvaranja nove vrijednosti, ostvarivanja dobiti, podizanja kvaliteta proizvoda i usluga, otvaranja novih radnih mjesta i slično, što je bio osnovni motiv da se predloži njihova privatizacija. U tom kontekstu, posebno je naglašeno da će u nastavku postupka za svako društvo pojedinačno biti utvrđeni precizni tenderski uslovi i kriterijumi koji će obezbijediti ostvarivanje društvenih i ekonomskih interesa koji su definisani unaprijed postavljenim ciljevima privatizacije.

Po modelu prodaje akcija putem berze je planirano da budu ponuđene akcije sljedećih društava: AD „Agrotransport“ – Podgorica; „Kotor – projekt“ AD – Kotor; AD „Metal produkt“ – Podgorica; AD „Montenegroturist“ – Budva i „Crnagoracoop“ AD – Danilovgrad.

Plan privatizacije će, kako navode, biti dostavljen Vladi na razmatranje i usvajanje. Savjet je razmatrao i druga pitanja iz svoje nadležnosti.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *