Wall Street: Energetske firme najveći dobitnici, tehnološke gubitnici godine

Dodajte komentar

Godina na izmaku nije bila dobra za američko tržište akcija. Glavni indeks Njujorške berze (NYSE) S&P 500 pao je za skoro 20 odsto, i nadrealno bi bilo očekivati da se posljednjeg trgovačkog dana u 2022. dogodi nekakav čudesni oporavak.

Mada je ukupan rezultat za američko tržište akcija negativan, dosta investitora završava godinu s visokim dobicima, uglavnom od ulaganja u akcije energetskih kompanija, koje su imale najbolje rezultate u 2022, navodi se u analizi CNN-a.

Brutalno visoke cijene nafte i gasa bile su udarna globalna tema ove godine i jedan od najvećih faktora koji je doprinio rastu stopa inflacije širom svijeta do višedecenijskih najviših nivoa.

Vijesti o rastu cijena energenata zadavale su veliku glavobolju vozačima, domaćinstvima, kompanijama i kreatorima ekonomskih i monetarnih politika, ali su za energetsku industriju bile odlične jer su cijene nafte i vrijednost energetskih akcija tijesno povezane.

Akcije energetskog sektora su u dosadašnjem toku godine ostvarile rast veći od 60 odsto, značajno nadmašujuci svaki drugi sektor u indeksnoj korpi S&P 500. Vrijednost ni jedog drugog sektora nije se povećala čak ni 5,0 odsto od početka godine do danas.

Najveći dobitnik u indeksu S&P 500 bila je u 2022. kompanija Occidental Petroleum, sa skokom vrijednosti od 122 odsto. Na drugom mjestu je Constelation Energy s rastom od 109 odsto, a HES Energy je treći sa dobitkom od 94 odsto.

Prvih deset najvećih dobitnika na berzi zaokružuju Marathon Petroleum, Exxon, Schlumberger, APA, First Solar, Halliburton i Marathon Oil, čije su akcije ojačale između 70 i 80 odsto ove godine.

Cijene gasa i nafte padaju posljednjih nedjelja, ali su i dalje više nego što su bile u posljednjih nekoliko godina. To je doprinijelo rekordnim profitima velikih energetskih kompanija. Očekuje se da će se neto zarade globalnih proizvođača nafte i gasa udvostručiti 2022. na rekordnih 4 biliona dolara, prema Međunarodnoj agenciji za energiju (IEA).

Od svih energetskih kompanija u korpi S&P 500, čak 81 odsto je u trećem kvartalu prijavilo zarade koje su nadmašile tržišne prognoze, prema podacima Factseta. Energetski sektor je u tromesečju jul-septembar zabilježio najveći rast dobiti od svih 11 sektora, od čak 137,3 odsto u odnosu na isti period 2021.

S druge strane, ovo je godina kada više nije bilo besplatnih ručkova u Silicijumskoj dolini.

Vrijednost velikih tehnoloških kompanija je tokom minule decenije dostigla vrtoglave visine, jer im je na ruku išlo okruženje niskih kamatnih stopa i niska inflacija. To više nije slučaj, što pokazuju i aktuelni podaci o kotacijama akcija u sektorima tehnologije i komunikacija.

Najveći gubitnik u S&P 500 korpi je ove godine akcija kompanije za energetska tehnološka rješenja Generac Holdings s padom od oko 74 odsto. Slijedi Match Grupa, kreator aplikacije za dogovaranje sastanaka, koja je izgubila 70 odsto vrijednosti, a identičan pad od 70 odsto bilježi i Tesla Ilona Maska, što ovu automobilsku tehnološku kompaniju pozicionira na treće mjesto gubitnika godine Wall Streeta.

Meta, matična kompanija Facebooka, takođe se nalazi među prvih deset akcija s najlošijim učinkom, s padom cijene od 65 odsto.

Početkom ove godine Tesla je bila peta najvrednija kompanija u indeksu S&P 500, a Meta šesta. Za tehnološku industriju je 2022. godina bila noćna mora, budući da su kompanije iz tog sektora zajedno izgubile gotovo 4 biliona dolara tržišne vrijednosti. Pri tome, 10 akcija s najgorim učinkom u S&P 500 zbrisalo je tržišnu vrijednost od oko 1,6 biliona dolara.

Čak je i Apple, koji se generalno smatra otpornijim od drugih tehnoloških kompanija, pao za 31 odsto, što je iznad pada indeksa S&P 500, koji mjeri ukupnu vrijednost NYSE. Wall Street se nada oporavku tehnološkog sektora sljedeće godine, ali imajući u vidu da predstoje dalja povećanja kamatnih stopa i moguća recesija, investitori će na to morati da pričekaju.

Izvor: Tanjug

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *