Sedam osoba iz Crne Gore na listi 100 najbogatijih u regionu: Bemaks od skoro pola milijarde

Dodajte komentar

Sedam osoba iz Crne Gore se našlo na listi 100 najbogatijih u regionu koju je objavio Nedjeljnik, a koji se bavio vrijednošću kompanija i njihovim vlasnicima.

Na listi su Ivan Ubović, odnosno kompanija Bemaks, na 52. mjestu, zatim slijedi Dragan Bokan i kompanija Voli na 63. mjestu, Veselin Pejović i Uniprom na 81. mjestu, Aco Đukanović sa Invest nova i Prvom bankom na 84. mjestu, Risto Drekalović i KIPS na 91. mjestu a u top 100 su ušli i Komnen Laković, odnosno HD Laković na 98. i porodica Franca i Mesopromet na 100. mjestu.

Vrijednost Bemaksa je procijenjena na 482 miliona, Volija na 413 miliona, Uniproma na 296 miliona, Đukanovićeve kompanije na 285 miliona, KIPS na 260 miliona, Laković na 234 miliona, a Mesoprometa na 218 miliona.

Nedjeljnik objašnjava da su listu sačinili eksperti iz dvije konsultantske firme koji rade na Njujorškoj berzi i da koristili multiplikatore Stern School of Business New York University, te da su u analizu uključili rezultate tržišnih transakcija u regionu i svijetu.

Napominju i da lista ne prikazuje koliko novca imaju biznismeni sa liste već koliko vrijede njihove kompanije i koliko bi novca mogli potencijalno dobiti kada bi ih prodavali.

Na listi je prvi Hrvat Dubravko Grgić iz Agram grupe koja je procijenjena na 2.8 milijardi eura, a slijede Miodrag Kostić (MK grupa) i Miroslav Mišković (Delta Holding) iz Srbije sa 2.7 milijardi.

Na listi je 18 kompanija procijenjeno da su vrednije od milijardu, a među njima je najsvježije lice Mate Rimac iz poznate automobilske Rimac grupe koji je na 5. mjestu sa 2.2 milijarde.

Od zvučnijih imena su na listi i Dragan Šolak (9. mjesto – 1.3 milijardi), Bogoljub Karić (21. mjesto – 940 miliona), Vuk Hamović (26. mjesto – 800 miliona), Željko Mitrović (32. mjesto – 732 miliona), Novak Đoković (61. mjesto – 430 miliona)…

Nedjeljnik zaključuje da lista pokazuje i da važi stara jugoslovenska podjela na razvijene i nerazvijene jer su ekonomije Crne Gore, BiH i Sjeverne Makedonije daleko iz Hrvatske, Slovenije i Srbije.

Takođe, nejednakost je najveća u Crnoj Gori jer imovina pet najvećih u Crnoj Gori 1.7 milijardi, što je čak 35.4 odsto bruto društvenog proizvoda. Sljedeća najveća nejednakost je u Sjevernoj Makedoniji gdje imovina pet najvećih iznosi 23.9 odsto BDP.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *