Traže dio akcija Budvanske rivijere

Dodajte komentar
Budva

Zahtjev Opštine Budva da se umiješa u spor na strani NVO Građanska akcija (GA) koja tuži Vladu i HTP Budvanska rivijera zbog prenosa akcija od prije 25 godina, ponovo će pred sutkinju Privrednog suda Radmilu Perović jer je Apelacioni sud drugi put ukinuo njenu odluku da dobije takav zahtjev.

GA traži ništavost sporazuma kojim su 1997. godine Vladi prenijete akcije ovog hotelskog preduzeća tvrdeći da je suprotan Zakonu o lokalnoj samoupravi te da su u Budvansku rivijeru ulagali građani Budve. Smatraju da je državni kapital morao biti prenijet na Opštinu Budva, a ne na Vladu. Predstavnik GA Božidar Vujičić je i pozvao Opštinu da se, ukoliko smatraju da imaju pravni interes, uključe u parnicu.

U žalbi Opštine, koju je Apelacioni sud usvojio, stoji da je sud samo kratko, bez obrazloženja, zaključio da Opština nema pravni interes, ne cijeneći dokaze. Tvrde suprotno, navodeći da to proizilazi iz ugovora o uspostavljanju svojinskih prava po osnovu identifikacije državnog kapitala iz 1996. godine sklopljenim sa Budvanskom rivijerom, zakona o lokalnoj samoupravi i svojinskoj i upravljačkoj transformaciji, te više uredbi koje su važili u tom periodu. Ukazuju da se u sporazumu pozivaju na stručno mišljenje Agencije za prestrukturiranje privrede i strana ulaganja iz kojeg, kako tvrde, jasno proizilazi da Budvanska rivijera nije mogla prenositi akcije isključivo na Vladu, već je određeni dio akcija morala da prenese i na Opštinu. U tom mišljenju se navodi i da je na osnovu procjene vrijednosti utvrđen udio Opštine od 12,2 odsto, te da njeno pravo na akcije proizilazi i iz izvještaja Narodne banke Jugoslavije u kojem se navodi da državni kapital, na osnovu opštinskih sredstava, čini 150,7 miliona tadašnjih njemačkih maraka.

Apelacionom sudu je nejasan ponovni stav prvostepenog suda da Opština nema pravni, već samo ekonomski interes, ali dodatno ukazuje da prvostepeni sud prvo mora da utvrdi da li je GA uopšte imala pravni interes da pokrene ovaj postupak. Zbog toga, kako je navedeno, prvostepeno rješenje se nije moglo ispitati, zbog čega je ukinuto.

– U ponovnom postupku prvostepeni sud će otkloniti nedostatke na koje je ukazano ovim rješenjem, na način što će prethodno jasno utvrditi pravni interes tužioca za pokretanje predmetne parnice u smislu člana 188 st. 2 ZPP-a, te će biti u prilici da cijeni i pravni interes Opštine Budva za miješanje na strani tužioca, nakon čega će moći da donese pravilnu i zakonitu odluku o prijedlogu umješača da stupi u parnicu na strani tužioca – zaključuju se u dokumentu.

(Pobjeda)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *