Od poreza na rentu i prodaju apartmana država naplatila 34 miliona

Dodajte komentar

Na tržištu nekretnina vlada haotična situacija sa nenormalno visokim cijenama. Predstavnici agencija za nekretnine su Pobjedi nedavno kazali da su cijene rentiranja porasle 30 do 50 odsto, dok su cijene nekretnina porasle 40 odsto. Iz Uprave prihoda i carina (UPC) Pobjedi je saopšteno da je u prvih 11 mjeseci naplaćeno 25,3 miliona eura poreza na promet nepokretnosti, što je 7,3 miliona eura ili 41 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

Po osnovu poreza na prihod od izdavanja nekretnina za prvih 11 mjeseci naplaćeno je 8,7 miliona eura, što je u odnosu na uporedni period više za 4,5 miliona eura ili 105 posto.

Iz Udruženja podstanara su nedavno našoj redakciji saopštili da stanodavci ne plaćaju porez i država zbog toga gubi milionske iznose na godišnjem nivou. Oni smatraju da bi taj porez mogao biti osnovica za pokretanje socijalne stanogradnje i subvencija za najugroženije podstanarske porodice.

Promet

Zakonom je propisano da po deset odsto prihoda od poreza na promet nepokretnosti pripada državnom budžetu i egalizacionom fondu, a 80 odsto opštinama. Taj porez naplaćuje Uprava prihoda i carina.

Najviše poreza na promet nepokretnosti naplaćeno je Budvi (šest miliona ili 49 odsto više na godišnjem nivou), u Podgorici 5,3 miliona (62 odsto više), a u Baru 3,4 miliona (57 odsto više). Na četvrtom mjestu je Herceg Novi sa 3,1 milion (100 posto više), slijedi Kotor sa 2,3 miliona (28 odsto više), Tivat 2,1 milion (44 odsto više), te Ulcinj, gdje je zabilježen pad tog prihoda od 39 odsto na 677,9 hiljada eura.

Taj je prihod u Nikšiću pao 59 odsto na 466,8 hiljada eura. U Kolašinu je naplaćeno 320,2 hiljade, u Danilovgradu 291,8 hiljada, u Bijelom Polju 256,7 hiljada, na Žabljaku 182,3 hiljade, na Cetinju 121,9 hiljada, u Pljevljima 113,6 hiljada, u Beranama 107,3 hiljade, u Rožajama 100,7 hiljada, u Tuzima 53,3 hiljade, u Plavu 50,6 hiljade, u Andrijevici 27,7 hiljada eura, u Gusinju 22,5 hiljada, u Plužinama 10,7 hiljada, u Mojkovcu 9,4 hiljade, a u Petnjici 7,97 hiljada eura. Najmanji prihod po ovom osnovu od 5,8 hiljada eura imao je Šavnik.

Zakup

Prema podacima UPC po osnovu poreza na zakup nekretnina naplaćeno je ukupno 8,7 miliona eura, što je 105 posto više nego lani za 11 mjeseci i taj novac pripada državnom budžetu.

Iz UPC nijesu odgovorili na pitanja na koliko se nekretnina (kuća i stanova) plaća porez od izdavanja i prometa, kao ni da li je taj broj povećan u odnosu na prošlu godinu.
– Što se tiče podataka koji se odnose na broj nekretnina (kuća i stanova) na koje se plaća porez od prodaje i izdavanja, obavještavamo vas da isti nijesmo u mogućnosti dostaviti, jer se podaci dobijeni od nadležnih područnih jedinica ne mogu objediniti na egzaktan način – kazali su iz UPC.

Tržište nekretnina i u segmentu prodaje i u segmentu iznajmljivanja trenutno bilježi izuzetno visoke cijene. Predstavnici agencija za nekretnine su Pobjedi kazali da su cijene rentiranja porasle 30 do 50 odsto, pa pojedine mjesečne kirije dostižu i do 2.000 eura. Predstavnici agencija ističu da je jedan od glavnih ,,okidača“ za enormni rast cijena na tržištu nekretnina bio dolazak velikog broja Ukrajinaca i Rusa nakon početka rata u Ukrajini.

Iz Udruženja podstanara ,,Moj dom“ su Pobjedi kazali da su drastično uvećane cijene kirija dodatno otežale život podstanara do te mjere da je na hiljade podstanarskih porodica dramatično ugroženo. Oni od Vlade traže da osmisle način pomoći podstanarima putem subvencija, kao i da država u svakoj opštini dodijeli placeve za početak socijalne stanogradnje.

Izvor: Pobjeda

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *