MTEL u potpunosti spreman za implementaciju 5G mreže, zakupio potrebne resurse na 15 godina

Dodajte komentar

Na upravo završenoj aukciji za dodjelu frekvencija za razvoj 5G mreže MTEL je zakupio potrebne resurse za razvoj novih tehnologija na period od narednih 15 godina. Ovim je MTEL obezbijedio osnovne preduslove za razvoj 5G mreže na teritoriji Crne Gore.

“Poseban tim, sastavljen od stručnjaka iz raznih oblasti, dugo se i temeljno pripremao za učešće na aukciji, što je na kraju i dalo odličan rezultat, na čemu im ovom prilikom i čestitam. Kupovinom 2X10 MHz u opsegu 700 MHz i 120 MHz u opsegu 3.6 GHz u potpunosti je ostvaren cilj zacrtan prije početka aukcije. Uz spektar koji već posjedujemo bićemo u prilici da ostvarimo odlično pokrivanje kako teritorije tako i stanovništva, kao i velike kapacitete u mreži. Obzirom da već godinama imamo najveći broj korisnika u Crnoj Gori želimo da im pružimo najbolje korisničko iskustvo uz najmodernije servise na našoj mreži”, rekla je Izvršna direktorica MTEL-a Tatjana Mandić.

“MTEL je telekomunikacioni operator koji će svojim korisnicima uvijek nuditi najmodernije sevise.  Na ovaj način smo obezbjedili kontinuitet ambicioznog razvoja mobilne mreže, uz dalje jačanje 4G mreže počinjemo intenzivan razvoj najnovije generacije mobilnih komunikacija. Jaka optička infrastruktura koju posjeduje naša kompanija će biti odlična baza za širenje 5G mreže. Izvršene su sve potrebne tehničke pripreme postojeće mreže tako da smo kupovinom spektra otvorili vrata za razvoj 5G mreže. Ove godine smo s uspjehom implementirali i testirali određeni broj 5G baznih stanica. Budžetom su već planirana sredstva za nabavku 5G baznih stanica i počećemo sa njihovom ugradnjom u toku prve polovine sljedeće godine”, rekao je direktor Sektora tehnike Goran Nastić.

Osim krajnjih korisnika, koji će dobiti servis gigabitnih brzina očekujemo da izgradnjom nove mreže znatno doprinesemo i unaprjeđenju čitave privrede razvojem namjenskih servisa za razne privredne grane. Mnogi segmenti ljudskog života i poslovanja će biti izmenjeni i to mnogo brže nego što smo očekivali (autonomna vozila, telemedicina, pametni gradovi, ….). MTEL već radi na razvoju i primjeni Smart home rešenja tako da će 5G samo otvoriti nove mogućnosti za razvoj ovog i mnogih drugih servisa.

“Sve ovo će ubrzati ukupnu modernizaciju crnogorskog društva i unaprjeđenje kvaliteta života građana. Kompanija MTEL će ulaganjem u najnovije tehnologije biti jedan od pokretača digitalne ekonomije”, istakli su iz sjedišta ovog operatora.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *