Kasalica: Kupovina Željezare politička odluka

Dodajte komentar

Crnogorska ekonomija se nalazi u osjetljivom stanju, ali za sada ne moramo da brinemo, kazala je Mila Kasalica, ekonomska analitičarka na Gradskoj televiziji. Kupovina Željezare je, kaže, politička odluka, dok je proces kupovine akcija Luke Bar, koja je udarni razvojni projekat Crne Gore, sproveden mimo zakona. Zabrinjava, kaže, i stopa inflacije sa kojom završavamo godinu.

“Kupovina Željezare nije ni kupovina socijalnog mira ni ekonomska korist, već pitanje tekuće političke odluke koja je legitimna kao i svaka politička odluka od 90-tih oko Željezare i Radoja Dakića. Željezara nije profitabilan projekat. Samo u ovom trenutku treba da se isprati činjenica da nije tačno da EPCG nije imala podršku. Dobili su 15 miliona”, ističe Kasalica.

Kupili smo, naglašava, nešto što je već pripadalo državi.

“Broj akcija države se povećao sa 98,5 na 98, 67, znači za 0,17 odsto akcija koje su trebale da se ponište jer Odbor direktora nije uspio da ih otuđi na tržištu. Sve je to ekonomski održivo jer su veliki poremećaji u cijeni energenata pa je i Crna Gora trebala da pomogne onu kompaniju koja je u njenom vlasništvu. Samo što je sa ekonomske strane trebalo ići kroz subvencije a ne na ovaj način”, smatra Kasalica.

Elektroprivreda je, dodaje, udarna kompanija Crne Gore koja svoj posao radi kao i ranije – pod značajnim političkim uticajem.

“Samo je pitanje da li i na koji način pažljivo pratimo troškove”, kaže Kasalica.

Sinoćnje potpisivanje Opšteg kolektivnog ugovora ličilo je, dodaje, na ceremonija političkog potpisivanja jednog sporazuma.

“Veliko je pitanje da li će i kako Opšti kolektivni ugovor biti primjenjiv jer u tekstu nije eksplicitno definisano šta je minimalna zarada, odnosno njen sastavni dio a šta su dodaci”, objašnjava Kasalica.

Ekonomsku 2022. godinu Crna Gora, kaže, završava u mirnom, ali veoma osjetljivom stanju.

“Ne moramo još biti zabrinuti. U mirniji smo stanju jer smo stvorili više nego pošle godine, a u visoko osjetljivom jer realno prvi kvartal naredne godine nas može uvesti u mnogo drugačije modele, odnosno da ćemo morati značajno da štedimo. Nadam se da se to neće desiti”, rekla je Kasalica.

Rast cijena će se, dodaje, u narednoj godini blago stabilizovati a tek će 2024. vratiti na standardnih 2 do 4 procenta.

“Ne očekujem da će inflacija biti 20 procenata, ali neće biti ispod 17 što je i dalje zabrinjavajuće”, kazala je Kasalica.

Crna Gora, naglašava, mora ostati odgovoran dužnik.

“Potreban nam je aranžman sa MMF-om, a najveći ekonomski izazovi u 2023. godini biće nam da zadržimo stabilnost i da razumijemo da su evropske integracije nešto što je jedino imanentno onome što Crna Gora treba da ekonomski razvija”, zaključila je Kasalica.

Izvor: Gradski.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *