Sberbank se povlači iz Ujedinjenih Arapskih Emirata zbog sankcija

Dodajte komentar
Abuja, glavni grad Nigerije

Najveća ruska banka Sberbank biće prisiljena da zatvori podružnicu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima početkom sljedeće godine, izjavio je predsjednik te banke Aleksander Vedjakin, a kao razlog naveo je zapadne sankcije.

Zapadne zemlje uvele su oštre sankcije ruskom finansijskom sitemu nakon što je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu 24. februara. Sberbank je jedna od velikog broja velikih ruskih banaka kojima je onemogućen pristup međunarodnom platnom sistemu SWIFT, a sankcije su pogodile i pojedine ljude na rukovodećim pozicijama.

“Zbog sankcija suočavamo se s ozbiljnim ograničenjima rada naše kancelarije SberInvesta na Bliskom istoku u Abu Dabiju. Nažalost, moraćemo ga zatvorimo u prvom kvartalu 2023. godine”, rekao je Vedjakin.

Dodao je da će Sberbank zatvoriti svoju kancelariju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, ali će i dalje biti dostupan tamošnjim klijentima. Istodovremeno, s regulatorima u Kini, vode se aktivni razgovori o otvaranju tamošnjeg predstavništva. Nada se da će se to dogoditi do kraja 2023. godine.

Prema odluci Evropske centralne banke, evropska podružnica Sberbanka sa sjedištem u Beču morala je u martu da prestane s radom zbog sankcija Rusiji nakon vojne agresije na Ukrajinu i, posljedičnog, pada povjerenja u ruske banke. Tada je Sberbank sa sjedištem u Ljubljani kupila NLB.

Izvor:

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *