One Crna Gora obezbijedila 5G frekvencije za pokrivanje cijele zemlje

Dodajte komentar

Najnovija investicija u spektar na današnjoj aukciji omogućava kompaniji One da obezbijedi visoki kapacitet 5G mobilne mreže za budućnost

Kompanija One Crna Gora obezbijedila je idealne resurse za implementaciju 5G mobilnih mreža visokih performansi i kapaciteta. Nakon aukcije spektra koju je organizovala Agencija za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP), kompanija One obezbijedila je frekvencije na 700 MHz i 3600 MHz na period od 15 godina. Za blizu tri miliona eura obezbjeđen je značajan resurs za dalji strateški razvoj kompanije. Sa već postojećim i novostečenim frekvencijama, One je stekao uslove da pređe na gigabitnu brzinu širom zemlje.

“Sticanje 5G licence u Crnoj Gori samo je jedan od koraka ka daljim ulaganjima u infrastrukturu i u budućnosti tehnološkog napretka u regionu. Posvećeni smo razvoju 5G mreže u Crnoj Gori i u regionu Zapadnog Balkana,” – rekao je Peter Fekete, izvršni direktor 4iG Grupe.

One je bio jedini operator u Crnoj Gori koji je u 2021-oj godini investirao u 2600MHz TDD, koji je takođe 5G orjentisan. Sada je One uspješno obezbijedio 2x10MHz na 700MHz čiji je primarni cilj bolja geografska pokrivenost, i 120 MHz na 3600MHz koji pruža velike kapacitete protoka podataka. Narednih dana, One će uputi zahtjev EKIP-u za dodjelu dodatnih 20MHz na 3600 MHz na koje je jedini stekao pravo učešćem na upravo završenoj aukciji. Kombinacijom ovih resursa osigurava se mreža koja može da ispuni i najveća očekivanja korisnika u pogledu brzine i količine prenosa podataka.

“Nakon realizovanih planiranih investicija koja se odnose na dalji razvoj 5G mreže, nastavićemo da donosimo  nove benefite našim klijentima, državi I privredi. U tom kontekstu, nastavljaju se naši napori da snažno doprinosimo digitalnoj transformaciji i razvijamo  pametna rješenja, kako bi Crna Gora ušla spremna u novo poglavlje digitalizacije,” kazao je Branko Mitrović, izvršni direktor kompanije One.

Najnovijim proširenjem spektra, kompanija One nastavlja s planom da proaktivno pokrije cijelu zemlju 5G mrežom vrlo visokog kapaciteta fokusiranom na gradove i turističke destinacije.

Kroz mreže pete generacije, korisnik će iskusiti veću brzinu, manje kašnjenje i veći kapacitet, a u zemlji će takođe biti omogućena brojna pametna rješenja i industrijske aplikacije.

Još ranije ove godine kompanija One komercijalno je pustila u rad 5G mrežu za sve svoje korisnike u Podgorici, Tivtu, Bijelom Polju, Cetinju i Nikšiću.

Dok nudi 5G mrežu vrlo visokog kapaciteta, posebno se fokusirajući na turistička područja, kompanija One se istovremeno unaprijed priprema za eksponencijalni rast prenosa podataka u romingu zbog roming inicijative na Zapadnom Balkanu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *