Rekordan pad iranskog riala

Dodajte komentar

Iranska nacionalna valuta rial nastavlja da gubi vrijednost u odnosu na američki dolar, a u nedjelju je pao na najnižu stopu zabilježenu na otvorenom tržištu usred višemjesečnih nemira u zemlji, javlja Anadolu Agency (AA).

Posrnuli rial trgovao se u nedjelju iznad 411.000 za dolar na web-stranici za razmjenu stranih valuta dok su američki dolar i druge strane valute žestoko oporavljali u odnosu na njega.

To je prvi put u istoriji zemlje da je rial premašio prag od 400.000, što je izazvalo zabrinutost na deviznom tržištu i u finansijskim krugovima.

Od sredine septembra, kada je smrt mlade Iranke Mahse Amini u policijskom pritvoru izazvala proteste širom zemlje, iranska je valuta izgubila gotovo 20 posto vrijednosti, prema tržišnim analitičarima.

Guverner Centralne banke Ali Salehabadi okrivio je demonstracije koje traju za turbulencije na tržištu, a naveo je u druge destabilizirajuće faktore, uključujući američke sankcije.

Međutim, obećao je da će”ubrizgati” više dolara na tržište kako bi se uspostavio red, rekavši da će Centralna banka djelovati i kao “kreator tržišta i kreator politike čvrste valute”.

Taj potez, međutim, nije uspio jer je parlament zemlje u nedjelju pozvao Salehabadija i iranskog ministra finansija i portparola vlade Ehsana Khandozija.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *