Crnogorska privreda trpi zbog duboke političke krize

Dodajte komentar

Realni privredni sektor radi i djeluje u veoma otežanim i složenim okolnostima. Nestabilna politička situacija zaustavlja domaće i strane investicije, privrednici ne mogu ništa da planiraju, izostaju poslovni rezultati, a bez toga nema ukupnog razvoja ni privrede ni društva u cjelini – apeluju iz Crnogorskog udruženja poslodavaca, Asocijacije menadžera i Američke privredne komore u Crnoj Gori.

U ovakvim uslovima, naglašavaju, dodatno je limitirana mogućnost dovođenja stranih investitora. Nestabilnost takođe uslovljava rastuću cijenu kao i troškove i ona se loše odražava na poslovanje preduzeća.

Predsjednik Crnogorskog udruženja poslodavaca prof. dr Vasilije Kostić smatra da je stabilna politička situacija ključni preduslov društveno-ekonomskog razvoja. Ukoliko je ona narušena, tvrdi da su narušeni i svi elementi koji konstituišu uslove za obavljanje bilo kakve privredne aktivnosti.

Preduzeća ne mogu da planiraju

– Nestabilna politička situacija je u direktnoj vezi sa rastom neizvjesnosti, a ona je sama po sebi nepoželjna okolnost jer ne omogućava da se preduzeća bave predviđanjem a to znači planiranjem, a kada preduzeća to nijesu u stanju, ili im je to otežano kao sada, poslovni rezultati izostaju, a naročito se zaustavljaju investicije, domaće i strane bez kojih nema razvoja – kazao je Kostić.

Dakle, po njegovim riječima, politička nestabilnost je jedan od ključnih limitirajućih faktora razvoja ne samo privrede već i društva u cjelini.

– U periodu političke nestabilnosti, preduzeća, kao uostalom i svi drugi subjekti u društvu, traže „referentne tačke“, orijentire, koje bi im kako-tako pomogle u predviđanju-planiranju budućih događaja i da u skladu s tim koncipiraju svoju poslovnu aktivnost odnosno poslovnu stategiju. To se radi sa manje ili više uspjeha ali sasvim sigurno sa znatno manje kapaciteta nego da su uslovi stabilni – kazao je Kostić.

Nestabilnost, kako ističe, ima rastuću cijenu, rastuće troškove i ona se loše odražava na poslovanje preduzeća.

– A kada se tako odražava na poslovanje preduzeća odnosno privrede jasno je da tada kao zajednica zaostajemo u ekonomskom, a potom i u društvenom razvoju – poručio je Kostić.

On je mišljenja da više ne postoji niko kome nije jasno da mi radimo u „korist“ svoje štete, ne ulazeći u to ko šta čini i ko šta pokreće i iz kojih razloga.

– Na opštem nivou, rezultanta našeg ponašanja je pogubna za nas zajedno. Tu se više ne radi o lošoj slici koju šaljemo, već je tu riječ o kreiranju slike o hroničnoj nestabilnosti koja predstavlja našu imanentnost. Percepcija međunarodne javnosti, kada smo mi u pitanju, izražena je najbolje terminom „balkanizacija“ koji znači sve samo ne stabilnost i red. Eto dotle smo došli da nas svijet tako percipira i da takvim epitetima „obogaćuje“ svoj rječnik – naglašava Kostić.

I što je najgore, kako je istakao, mi ne da ne pristajemo na to već na tome insistiramo.

– A o gubicima koji nastaju kao rezultat takvog ponašanja ne treba trošiti riječi – zaključuje Kostić.

Ulaganje neizvjesno

Iz Američke privredne komore u Crnoj Gori kažu da je za ulaganje i poslovanje investitora koji hoće da posluju neophodna sigurnost i predvidljivost u poslovanju.

– Renomirane kompanije iz zemalja EU i SAD koje želimo da privučemo da posluju u Crnoj Gori zahtijevaju nadasve sigurnost i predvidljivost u poslovanju. U uslovima kada postoje brojni izazovi sa kojima se kompanije susreću na globalnom nivou, naročito je važno da država kreira stabilan i predvidljiv poslovni ambijent. Imajući to u vidu, jasno je da nestabilna politička situacija negativno utiče na ukupan poslovni ambijent i dodatno limitira mogućnost privlačenja investitora – objašnjavaju iz Američke privredne komore (AmCham).

Samo predvidljivi i transparentni poslovni ambijent, zasnovan na vladavini prava i poštovanju zakonskih okvira i procedura, garancija je privlačenja i zadržavanja renomiranih američkih i drugih stranih investitora-poručuju iz Američke privredne komore

Iz tog razloga Američka privredna komora u Crnoj Gori, kako naglašavaju, konstantno ukazuje na značaj predvidljivog i transparentnog poslovnog ambijenta, zasnovanog na vladavini prava i poštovanju zakonskih okvira i procedura.

– Samo takav ambijent je garancija privlačenja i zadržavanja renomiranih američkih i drugih stranih investitora – poručili su, na kraju, iz Američke privredne komore.

Predsjednik Asocijacije menadžera (AMM) Budimir Raičković ističe da bilo koja nestabilnost pa i politička svakako zabrinjava.

– Dobro je poznato da se kod ekonomija, a pogotovo nekih kao što je naša, zavisnih od stranih direktnih investicija i turizma kao dominantne grane, ovakva situacija može reflektovati na rezultate. Trenutnu situaciju ocjenjujem kao zabrinjavajuću ali ne još uvijek dominantno presudnu za poslovanje – kazao je Raičević koji apeluje na sve političke partije da, u cilju dobrobiti crnogorske ekonomije životnog standarda i prosperiteta građana i privrede, u najbržem mogućem roku, dijalogom dođu do kvalitetnih rješenja i dogovora.

Složene i otežane okolnosti

O tome da li je osim unutrašnje i globalna kriza uticala na naše privrednike kaže da se svakako radi u otežanim uslovima.

– Cijenim da svi moramo staviti fokus na prevazilaženje ogromnih ekonomskih, energetskih i dr. izazova i da, ukoliko posmatramo realni sektor tj. privredu ali i građane Crne Gore, kao i sve prethodno navedeno, jasno je da realni sektor radi i djeluje u veoma otežanim i složenim okolnostima, i ukoliko svi zajednički, uključujući donosioce političkih odluka, koji nose najveću odgovornost, ne budemo definisali i bili posvećeni ključnim prioritetima, teško će dalje nastaviti i izvući ekonomiju i državu iz nagomilanih ekonomsko-finansijskih i društvenih problema – poručio je Raičković.

Vjeruje da naša država ima potencijala i znanja da, uz pomoć partnera iz razvijenih zemalja, iskorači ka onom što zovemo prosperitet.

A da li misli da će nestabilnost potrajati i hoćemo li izgubiti benefite Evropske unije kaže da je na to više puta upozoravao.

– U više navrata smo iz AMM-a skrenuli pažnju da strane direktne investicije, pri čemu mislim na one koje su usmjerene na otvaranje novih radnih mjesta, donošenje novih tehnologija i stvaranje novih vrijednosti, veoma teško dolaze na tržišta ili bolje rečeno u države, koje ne krase tri preduslova: politička stabilnost i bezbjednost, efikasna administracija i servis javnih i lokalnih uprava i predvidljiv zakonodavni i poreski okvir – kazao je Raičković.

Tome dodaje i kadrovsku bazu odnosno potencijal u ljudskim resursima, a kako ističe dodatno zabrinjavaju i poruke koje dolaze iz EU.

– Jer ukoliko se više od 75 odsto građanki i građana izjašnjava za pristupanje EU, odnosno da želimo da budemo u tom klubu onda sa pažnjom moramo voditi računa koju sliku šaljemo. Poslovna zajednica i konkretno organizacija na čijem sam čelu nedvosmisleno podržava evropski put Crna Gore, pri čemu skrećemo pažnju da naša privreda nije dovoljno konkurentna za utakmicu na tom terenu i da bi to trebalo da bude jedan od prioriteta svih donosilaca odluka koji na to mogu da utiču – kazao je Raičković poručujući da su mir i stabilnost svakako bazni preduslov da idemo ka ostvarenju ciljeva naše države, pa i ciljeva koje treba ostvariti u privredi i poslovanju.

Izvor: Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *