80 odsto prijedloga koje su poslanici uputili u fiksalnu proceduru ne sadrži procjenu fiskalnog uticaja

Dodajte komentar

Iako se poslanici ni ranije nijesu libili da predlažu zakone, izmjene ili amandmane, aktuelni saziv dominira po tom pitanju, kaže Marko Sošić iz Instituta Alternativa. Više od polovine zakona došlo je upravo od predstavnika naroda, i vlasti i opozicije.

“Problem je sa ovom činjenicom što 80 odsto prijedloga koje su poslanici uputili u fiksalnu proceduru ne sadrži procjenu fiskalnog uticaja, ne sadrži podatak o tome koliko će nas ti zakoni koštati ako budu usvojeni, a i ovi koji imaju, dakle tih 20 odsto sadrže vrlo grube i neprecizne troškove koštanja, koje su se u mnogim slučajevima, za zakone koji su već usvojeni pokazale kao netačne”, rekao je Sošić za Televiziju Vijesti.

Da je tako najbolje pokazuje zakon kojim se obeštećuju majke sa troje i više djece.

“Za koji su njegovi predlagači tvrdi da će nas koštati do 25 miliona, međutim podaci iz ove godine pokazuju da su pogriješili za makar 10 do 15 miliona u procjeni”, rekao je Sošić.

I Goran Kapor, novinar ekonomije u listu Vijesti, kaže da se raznim amandmanima na kraju otišlo mnogo dalje od prvobitnog prijedloga.

“Da se brojka od par stotina majki poveća na preko 20 hiljada i da se napravi neki godišnji trošak od preko 60 miliona eura. Poslanici pokušavaju da se dodovore svojim glasačima, što je legitimno”, kazao je Kapor.

Sošić navodi i da će vjerovatno najdalekosežnije posljedice imati stalne izmjene Zakona o zaradama u javnom sektoru, koji se mijenja na nesistemski način i selektivno. Na spisak dodaje i Zakon o finansiranju lokalne samouprave.

“A koji je u dijelu fiskalnog uticaja sadržao rečenicu da tog uticaja nema, a mi znamo iz mišljenja Ministarstva finansija, odnosno Vlade da je taj uticaj makar 50 miliona eura na godišnjem nivou manjka u državnoj kasi zbog primjene tog zakona”, rekao je Sošić.

Izmjene Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti, iako su donijele dodatak djeci do 18 godina, po mišljenju Kapora, da su se uradile na drugačiji način, manje bi opterećivale naš, ionako opterećen budžet.

“Kvalitetnije bi bilo da se napravilo bolje zakonsko rješenje da taj dodatak iznosi 50, 60 ili 100 eura, a da ga primaju samo porodice koje se nalaze ispod neke granice siromaštva ili žive u porodicama kojima je to zaista potrebno. U narednoj godini ukupan trošak svih dječjih dodataka će biti 100 miliona eura, obje rate za auto-put su 60 miliona eura”, kazao je Kapor.

Sošić kaže da izmjene koje poslanici čine nijesu problematične samo zbog nepreciznih procjena fiskalnog uticaja, već i zbog toga što često nesistemski djeluju u sprovođenju politika koje imamo. Zato ovakvo ponašanje vidi kao…

“Neodgovorno i može izazvati velike probleme za naš sistem javnih finansija. Posljedice takvih zakona plaćamo svi mi”, naveo je Sošić.

A, dodatnih troškova će, čini se, tek da bude, jer je u toku rasprava o prijedlogu budžeta za narednu godinu, na koji poslanici samo dodaju amandmane. Ako se praksa nastavi, malo će biti dvije milijarde i 850 miliona.

Izvor: Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *