Od poreza na rentu finansirati subvencije i socijalnu stanogradnju

Dodajte komentar

Drastično uvećane cijene rentiranja su dodatno otežale život podstanara u Crnoj Gori do te mjere da je na hiljade podstanarskih porodica dramatično ugroženo, saopšteno je Pobjedi iz Udruženje podstanara “Moj dom”. Oni od Vlade traže da osmisle način pomoći podstanarima putem subvencija, kao i da država u svakoj opštini dodijeli placeve za početak socijalne stanogradnje.

– Cijene zakupnina su skočile minimum 50 odsto. Kada se dodaju računi i troškovi života, jasno je koliko je situacija katastrofalna. Govorimo o hiljadama podstanara, među kojima su i najranjivije socio-ekonomske grupe poput penzionera, invalida, samohranih roditelja – kazali su Pobjedi iz Udruženje podstanara “Moj dom”.

Podsjetili su da je jedna od posljedica rata u Ukrajini dolazak tamošnjih i ruskih građana koji kupuju i rentiraju nekretnine po znatno većim cijenama od dosadašnjih. Tvrde da, prema njihovim saznanjima, postoje novoosnovane ruske i ukrajinske agencije za nekretnine koje ne pitaju za cijenu rentiranja stanova u svim opštinama.

– Definitivno situacija je alarmantna, a kontrole u ovoj oblasti nema – upozorili su iz udruženja i naglasili da su posljednje dvije godine apelovali na donosioce odluka da shvate postojanje ovog problema koji se mora početi hitno rješavati.

– Prvo se hitno moraju omogućiti subvencije podstanarskim porodicama za kirije i račune (za utrošenu električnu energiju, ostale komunalije) – rekli su iz udruženja i dodali da je sjajan primjer Glavni grad, koji je pokrenuo socijalni servis za subvencionisanje podstanarskih zakupa i da bi time trebalo da se rukovode sve opštine.

– Drugi način je pokretanje masovne socijalne stanogradnje, gdje bi država uzela učešća u oblasti građevinske industrije i time pozitivno uticala na prodajne i cijene rentiranja.

Naglasili su da se desetine hiljada stanova rentira u sivoj zoni, jer stanodavci ne plaćaju porez i da država zbog toga gubi milionske iznose na godišnjem nivou. – Upravo bi novac od poreza na rentiranje nekretnina mogao poslužiti da se pokrene socijalna stanogradnja i subvencionišu najugroženije podstanarske porodice – smatraju u Udruženju podstanara i ističu da je rješavanje ovog problema obaveza, a ne čin samilosti donosioca odluka.

– Vidjeli smo koliko su imali razumijevanja za njihove ,,stambene probleme“. Sada očekujemo jednaku posvećenost razumijevanju za nas ,,obične građane“ koji živimo u surovoj realnosti bez ikakve zaštite od sopstvene države – poručili su iz ovog udruženja.

Prema podacima udruženja u Crnoj Gori ima više od 25.000 podstanarskih porodica. Iz udruženja su podsjetili da je, prema zvaničnim podacima Monstata od prije 11 godina, u podstanarskom statusu bilo više 18.500 porodica ili oko 60.000 građana.

– Definitivno se usljed nedostatka realne socijalne politike stanovanja, nedostatka kvalitetnih projekata za realno prilagođeno kreditiranje za stambeno zbrinjavanje, migracija u državi sa sjevera prema centralnim i južnim djelovima države, broj podstanara dodatno uvećao. Svaka podstanarska porodica usljed nedostatka pomenutih problema generiše nove podstanare – naveli su iz udruženja.

Socijalni servis za pomoć podstanarima samo u glavnom gradu

Predstavnici udruženja navode da osim socijalnog servisa subvencija za pomoć podstanarskim porodicama, koji je pokrenuo Glavni grad, nažalost nema niti jedan sličan primjer u ostalim opštinama. – I sve to jasno ukazuje odnos države prema najranjivijima odnosno potpuno nehuman odnos donosioca odluka u našoj državi i to se mora mijenjati – ističu iz udruženja.

Izvor: Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *