Sa 70 amandmana traže još 90 miliona

Dodajte komentar

Poslanici su do juče predali više od 70 amandmana na predlog budžeta za narednu godinu, kojim se za oko 90 miliona uvećavaju rashodi najčešće u kapitalnom budžetu.

Iz Demokrata i Bošnjačke stranke, kao i poslanica Građanskog pokreta URA Suada Zoronjić, su najavili podršku predlogu budžeta ako se prihvate njihovi amandmani. Rasprava o budžetu počela je juče u planumu, a amandmani će biti na Odboru za ekonomiju u ponedeljak.

Poslanici URA i CIVIS-a zatražili su da se transferi za zdravstvenu zaštitu povećaju sa 115 na 120,2 miliona eura, kako bi se sa dodatnih 5,2 miliona nabavili novi ljekovi za cističnu fibrozu. Oni su predložili i da se za 550 hiljada eura poveća stavka za adaptaciju četiri škole u Šavniku, Bijelom Polju, Pljevljima i Baru.

Škole, bolnice, putevi…

Zoronjić je tražila da se stavka za rekonstrukciju bolnice u Bijelom Polju poveća sa 55.000 eura na dva miliona, kao i da se za istu bolnicu stavka za nabavku magnetne rezonance poveća sa milion i po na dva i po miliona. Ona je predložila i dodavanje nove stavke od milion eura za izgradnju nove zgrade osnovne škole u selu Kanje u Bijelom Polju, povećanje iznosa za digitalizaciju obrazovnog sistema za 85 hiljada kako bi se uvrstile tri osnovne škole iz Bijelog Polja i jedna iz Plava, kao i dodatnih 20.000 eura za rekonstrukciju seoskog puta Luke – Kradenik u Bijelom Polju. Zatražila je i milion eura za izgradnju parka, igrališta i toplane u naselju Rasadnik u Bijelom Polju.

Zoronjić je zatražila i dodatnih 20.000 eura za rekonstrukciju područne škole u selu Radulići u Bijelom Polju, 900 hiljada za izgradnju etažnog parkinga ispod zidina Starog grada u Ulicinju i 50 hiljada za rješavanje pitanja vodosnabdijevanja u selu Ivanje u Bijeom Polju.

Poslanici Demokrata Zdenka Popović i Danilo Šaranović zatražili su amandmanom da se, zbog toga što se ponavlja, izbriše stavka projektovanje i izgradnja magistralnog puta Petnjica – Bor – Savin Bor – Haništa od 50.000 eura, a da se u istom iznosu doda izrada idejnog projekta puta Petlja Veruša – Lopate – Veruša.

Grupa poslanika DF-a zatražila je da se u kapitalni budžet uvrsti i izgradnja i sanacija sedam seoskih puteva u Opštini Plav za 744 hiljade eura, da se stavka za izgradnju puta Danilovgrad – Spuž preko Martinića poveća sa 882 hiljade na 1,12 miliona, kako bi se završila kompletna eksproprijacija. Traže i da se stavka izgradnja trotoara i biciklističkih staza uz regionalni put R-23 Danilovgrad – Čevo poveća sa 10.000 eura na 1,7 miliona, kao i da se doda 200 hiljada eura za izgradnju hrama Svete Petke u Danilovgradu. Šaranović je predložio da se u budžet unese i 20 hiljada eura za projektovanje škole u Karabuškom polju kod Tuzi, 238 hiljada rekonstrukciju fiskulturne sale u Građevinskoj školi u Podgorici, i 200 hiljada eura za adaptaciju Pljevaljske gimnazije.

Za tri projekta u Budvi 7,5 miliona

DF je predložio i da se stavka za izgradnju Filozofskog fakulteta poveća za 790 hiljada eura, kako bi se ubrzala investicija, kao i dva i po miliona za rekonstrukciju Đačke ulice u Nikšiću. Oni su zatražili i tri miliona za završetak postrojenja na izvorištu Merića vrelo i pola miliona za vodovod Buča u Beranama, kao i 300 hiljada za uređenje spomenika Jasikovac, za sanaciju lokalnih puteva u Budvi dva i po miliona, za javnu rasvjetu u Budvi tri i po miliona, postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Buljarici milion i po…

Poslanica Pokreta za promjene Branka Bošnjak zatražila je dodatnih 160 hiljada eura za Muzički centar, kako bi mogli finansirati svih 60 planiranih programa.

Poslanik Branko Radulović je predložio više stavki u kapitalnom budžetu ukupno vrijednih 43 miliona eura, kao i izdavanje državnih garancija od 1,8 milijardi eura za više kapitalnih projekata u energetici, Luci Bar i Aerodromima u narednih šest godina.

Nikola Bajčetić iz PzP-a zatražio je dodavanje rekonstrukcije puta Osoje – Pavino Polje – Bijelo Polje u vrijednosti od 120 hiljada eura, kao i rekonstrukcije ulica Branka Ćopića i Janka Vukotića u podgoričkom naselju Zagorič od milion i po eura.

Poslanice iz Berana Miloslava Paunović (SNP) i Jovanka Bogavac (PzP) zatražile su dodatnih 220 hiljada eura za rekonstrukciju osam osnovnih škola i njihovih područnih odjeljenja na području te opštine, kao i 150.000 i 100.000 eura za izgradnju fiskulturnih sala u Osnovnoj školi “Radomir Mitrović” i u OŠ Polica.

Poslanik Demokrata Dragan Krapović predložio je da se u kapitalni dio budžeta doda i rekonstrukcija tunela Mogren sa izgradnjom pješačkog tunela i šetališta do skretanja za mjesto Seoca sa sumom od 700 hiljada eura, kao i 150.000 za projektovanje osnovne škole i vrtića u Bečićima.

Njegov partijski kolega Albin Ćeman zatražio je da se u budžet doda i rekonstrukcija puta Petnjica – Bioča, prva faza Gusare -Greben, u vrijednosti od tri miliona eura, kao i izgradnja vodovoda u Trešnjevu od 190 hiljada eura.

Grupa poslanika SNP-a predložila je uvrštavanje više projekata u Andrijevici – izgradnju vodovoda u Konjusima i Božićima, javne rasvjete Peovcu i od Kuće Guberinića do stadiona, parkinga kod Doma zdravlja i asfaltiranja puteva u MZ Slatina, što ukupno iznosi pola miliona eura, kao i 250 hiljada eura za završetak vodovoda u MZ Dapsiće u Beranama. Oni su zatražili i 20.000 eura za izgradnju spomenika vojvodi Marku Miljanovu u centru Berana.

Poslanica Zdenka Popović predložila je i dodavanje stavke od 187 hiljada eura za nabavku operacionog mikroskopa i aparata za anesteziju na Klinici za očne bolesti.

Mustafić traži 4 miliona za dva puta u Baru

Suljo Mustafić iz BS-a zatražio je dodatna tri miliona eura za rekonstrukciju puta Bar – Kamenički most – Krute, kao i milion eura za rekonstrukciju puta Virpazar – Sutorman – Bar.

Poslanica Tamara Vujović predložila je da se stavka za rekonstrukciju šetališta u Igalu poveća sa 500 hiljada na 1,8 miliona, kao i za izgradnju autobuske stanice u Igalu sa pola miliona na milion, kako bi se pratila dinamika radova. Predlaže i da se za put Monte Rose uveća stavka za pola miliona, kao i za školu u Igalu za 400 hiljada.

Poslanici SD-a predložili su da se stavka materijalno obezbjeđenje porodice poveća za pet miliona, a istovremeno za toliko smanje troškovi za materijale, službena putovanja, konsultantske usluge i ugovore o djelu.

SDP je zatražio uvođenje stavke od 2,2 miliona eura za stacionarne radarske sisteme, dva puta po 400 hiljada za fiskulturne sale u Nedakusima i na Cetinju, kao i 810 hiljada za rekonstrukciju puta Loznica – Rasovo – Gubavac u Bijelom Polju.

Vladan Raičević iz PzP-a zatražio je 30 hiljada eura za nabavku medicinskog vozila i 28.500 eura za adaptaciju prostora za magnetnu rezonancu u nikšićkoj bolnici.

Izvor: Vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *