Kina ostaje snažan partner Crne Gore i podrška njenom evropskom putu

Dodajte komentar

Crna Gora i Narodna Republika Kina baštine tradicionalno prijateljstvo i imaju veliki potencijal za produbljivanje odnosa, kako u domenu ekonomskih, tako i političkih i kulturnih odnosa, ocijenjeno je prilikom prvog zvaničnog susreta ministra finansija mr Aleksandra Damjanovića i novog ambasadora NR Kine u Crnoj Gori Fana Kuna.

Ambasador Fan kazao je da Kina ima otvorenu naklonost prema našem regionu, naročito Crnoj Gori, zbog njene komparativne prednosti, velikih razvojnih mogućnosti i snažnih kulturnih veza koje su postojale još u periodu bivše Jugoslavije.

Ministar Damjanović zahvalio je na prijateljskom odnosu, dodavši da dvije države mogu zajednički da iznesu važne projekte, poput infrastrukturnih, za šta je primjer gradnja prve dionice auto-puta. Takođe je pohvali intresovanje za nastavak saradnje u izgradnji preostalih dionica auto-puta, novih saobraćajnih ali i projekata iz drugih oblasti, poput energetike.

“Ambasador Fan podjestio je da Kina snažno podržava evropski put Crne Gore, što, kako je ocijenio, nije u suprotnosti sa paralelnim građenjem partnerskih odnosa NR Kine i Crne Gore. Dosadašnja uspješna saradnja dvije, po veličini, položaju i drugim geografskim karakteristikama, veoma različite zemlje dokaz je da su zajednički ciljevi i međusobno razumijevanje osnovni preduslovi uspješne saradnje”, istakli su iz resornog ministarstva.

Na sastanku je dogovoreno je da će, poslije višegodišnje pauze, biti organizovan šesti sastanak Mješovite komisije za ekonomsku i trgovinsku saradnju dvije zemlje. Ključne oblasti saradnja mogle bi biti: turizam, poljoprivreda, energetika, zaštita životne sredine i obnovljivi izvori energije.

TAGOVI: , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *