Duvan prelazi u nadležnost Ministarstva finansija, prodavaće se samo cigarete

Dodajte komentar

Vlada Crne Gore u tehničkom mandatu juče je usvojila predložene izmjene Zakona o duvanu, kojim će zvanično biti zabranjeni trgovina i njegovo skladištenje u slobodnim zonama.

Naime, biće ukinut član zakona kojim je promet duvana i duvanskih proizvoda u slobodnim zonama i slobodnim skladištima bio omogućen na osnovu odredaba kojima se uređuju slobodne zone i spoljna trgovina u njima. Prema predlogu, rješenje ovih pitanja bilo bi određeno upravo dodatim članovima Zakona u duvanu.

Još jedan razlog izmjena su usklađivanja sa Zakonom o državnoj upravi, pa će za duvan u buduće biti nadležno Ministarstvo finansija umjesto dosadašnjeg Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

„U cilju daljeg pojednostavljenja procedure u pogledu skraćenja vremena i smanjenja troškova za privredne subjekte, predviđeno je da akt o registraciji privrednih subjekata, kao i evidenciji o neosuđivanosti pribavlja nadležni organ po službenoj dužnosti“, stajaće u izmijenjenom tekstu.

Istovremeno, biće definisano više zabrana kada je riječ o duvanu, i to: stavljanje u promet rezanog ili neobrađenog duvana, proizvodnja i obrada duvana za oralnu upotrebu (jedan od njih je sada često pominjani „Snus“), reklamiranja duvanskih proizvoda putem interneta, kupovinu duvanskih proizvoda koji se u trenutku naručivanja nalaze u maloprodajnom objektu van Crne Gore, kupovinu i prodaju duvanskih proizvoda putem interneta, kao i prodaja van za to određenih poslovnih prostorija.

Bankar.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *