Vlada odlučila: Kupuju udio manjinskih akcionara Luke Bar za 1,5 miliona eura iz budžetske rezerve

Dodajte komentar

Vlada je će u ime države otkupiti dio preostalih ponuđenih akcija “Luke Bar” u vlasništvu manjinskih akcionara, za šta je iz tekuće budžetske rezerve opredijeljeno dodatnih 1,5 miliona eura.

“Imajući u vidu da podaci sa Montenegro berze ukazuju da postoji značajan odziv zainteresovanih ponuđača manjinskih akcionara, kao i opredijeljenost Vlade da uvećava i eventualno u potpunosti preuzme vlasništvo u akcijskom kapitalu ‘Luke Bar’ a.d, shodno zaključcima sa današnje sjednice,već sjutra će se, posredstvom brokerske kuće, ući u realizaciju kupovine akcijskog kapitala, i to po maksimalnoj cijeni od 0,90 eura po akciji”, stoji u informaciji koju je objavilo Ministarstvo finansija.

Namjera Vlade je, navodno, da se manjinski akcionari ne dovedu u neravnopravan položaj, već da svi ponuđači imaju jednak tretman – uz punu transparentnost u postupku, kao i do sada, a da država povećanjem vlasničkog udjela definiše dalji strateški razvoj luke kao važnog infrastrukturnog subjekta i pokretača ekonomskog razvoja Crne Gore.

Iz MF podsjećaju da su, shodno odlukama od 8. i 15. decembra, posredstvom Uprave za državnu imovinu i katastar – preciznije brokera koji je zastupao državu na Montenegroberzi – otkupljene akcije “Luke Bar” (LUBA) i tada je država postala vlasnik 74,63 odsto akcija ovog društva.

Montenegroberza stavila je akcije Luke Bar 10. novembra na promatranje, što podrazumijeva pojačani nadzor nad njihovim trgovanjem. Kako su tada naveli, Pravila Berze nalažu da se ovakva odluka može donijeti ako postoji neka od tri moguća razloga za pojačani nadzor nad emitentom ili dionicama koje oni izdaju, i to:

– Ako se očekuje donošenje odluka Vlade i drugih organa sa javnim ovlašćenjima koja se odnose na emitenta, a koje mogu značajnije uticati na cijenu finansijskog instrumenta;

– Ako na tržištu postoje neprovjerene glasine koje mogu značajnije uticati na cijenu finansijskog instrumenta;

– Ako postoje bilo koje druge okolnosti koje opravdavaju pojačani nadzor nad emitentom ili finansijskim instrumentom.

Do danas, Montenegroberza nije na bilo koji način ograničila ili spriječila trgovinu ovim akcijama

Bankar.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *