Sea Dance festival od 2014. godine doprinio crnogorskoj ekonomiji sa 55 miliona eura

Dodajte komentar

Ovogodišnje izdanje Sea Dance festivala donijelo je crnogorskom turizmu i ekonomiji novih 4,2 miliona eura dobiti, čime je ukupan doprinos od 2014. do danas prešao 55 miliona eur, objavio je danas organizacioni tim ovog muzičkog događaj.

Riječ je o rezultatima istraživanja koje je sprovela agencija TIM Centar, a u koje je uključena samo direktna potrošnja na Sea Dance-u.

“Uz ovaj iznos vrijednost marketinške promocije festivala i destinacije, tačnije plaže Buljarica, Opštine Budva i Crne Gore, do sada je označena je neprocjenjiva”, smatraju organizatori.

Podaci ukazuju da je na osmom izdanju najvećeg festivala u Crnoj Gori, održanom od 26. do 28. avgusta, bilo više od 40.000 posjetilaca, od čega su 67,7 odsto bili inostrani turisti – najviše iz regiona, a zatim posjetioci iz Zapadne Evrope. Oni koji su do festivala doputovali iz drugih gradova, prosječno su se zadržali četiri dana, dok je prosječan posjetilac kroz cjelokupan Sea Dance potrošio 453 eura.

“Prosječna starost posjetilaca je 25,3 godine, procenat visokoobrazovanih, uključujući i studente je visokih 76%, dok je zaposlenih više od 54%. Preko 90% ispitanika u istraživanju je izjavilo da je u Buljaricu došlo isključivo zbog Sea Dance festivala, čak polovina posjetilaca je zahvaljujući festivalu prvi put došla u Buljaricu, a polovina je plažu Buljarica ocijenilo kao odličnu festivalsku lokaciju. Ove godine Sea Dance festival je imao oko polovinu nove publike, a čak 55% je izjavilo da će doći na festival i sljedeće godine. Izdanje 2022 posebno je i po ocjenama. Podaci prikupljeni od TIM Centra govore da je ovogodišnji Sea Dance bio apsolutno najbolje ocjenjen festival do sada”, navode organizatori ovog događaja.

Precizirali su i da su motivi za dolazak na Sea Dance u najvećem broju bili druženje kao socijalni aspekt festivala i turistički kao prilika za boravak na moru. Dio istraživanja otkrio je da čak 85% posjetilaca vjeruje kako muzički festivali poput Exita i Sea Dance-a mogu napraviti pozitivne društvene promjene. Takođe, nakon što je trećina ispitanika izjavila da im je bilo teško zbog izolacije tokom pandemije više od 80% je izjavilo da je dolazak na Sea Dance i EXIT pozitivno uticao na njihovo mentalno zdravlje.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *