Savjet CBCG: Unaprijeđen regultorni okvir za sanaciju banaka, moguća inflacija ove godine i do 20 odsto

Dodajte komentar

Savjet Centralne banke Crne Gore na današnjoj sjednici je utvrdio Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sanaciji kreditnih institucija, saopštili su iz vrhovne monetarne institucije, precizirajući da se time domaći zakonodavni okvir se u potpunosti usklađuje sa EU regulativom u ovoj oblasti.

Cilj ovog dokumenta je usklađivanje, između ostalih, sa BRRD II direktivom.

“Ovim izmjenama i dopunama stvoriće se pretpostavke za dodatno snaženje kapaciteta za pokriće gubitaka i dokapitalizaciju kreditnih institucija, kako bi negativni uticaj eventualnih sanacija na stabilnost finansijskog sistema i javne finansije bio sveden na najmanju moguću mjeru. Stupanjem na snagu ovog zakona”, dodaju iz CBCG .

Usvojen je Makroekonomski izvještaj Centralne banke Crne Gore za treći kvartal 2022. godine.

“Realni rast BDP-a u Crnoj Gori tokom prvih devet mjeseci tekuće godine, prema preliminarnim podacima MONSTAT-a, iznosio 7,1 odsto u odnosu na isti period prethodne godine. Ostvareni rast je rezultat povećanja aktivnosti u turizmu, trgovini i većini vidova saobraćaja”, navodi se u ovom izvještaju.

Uz to, u potvrđenom Izvještaju o kretanju cijena za treći kvartal 2022. godine navedeno je da aktuelni trendovi ukazuju da će inflacija u Crnoj Gori u ovoj godini biti najviša od obnove nezavisnosti.

“Inflacija je najvećim dijelom uvezena, odnosno uzrokovana faktorima sa međunarodnog tržišta, dok je manjim dijelom rezultat domaćih neravnoteža. Modelska prognoza za kraj 2022. godine projektuje da će se inflacija kretati u rasponu od 16,2 do 18,9 odsto, sa centralnom projekcijom od 17,8 odsto. Ekspertska procjena CBCG projektuje stopu inflacije u rasponu od 16 do 20 odsto”, istaknuto je u prognozama CBCG.

Savjet je donio Odluku o stopi kontracikličnog bafera kapitala za prvi kvartal 2023. godine, s obzirom na obavezu CBCG da kvartalno određuje ovaj parametar.Na osnovu analize trendova u bankarskom sektoru i ukupnoj ekonomiji, određeno je da stopa kontracikličnog bafera kapitala za prvi kvartal 2023. godine ostane na istom nivou kao do sada, od nula odsto.

“Savjet je, takođe, donio Odluku o izmjeni Odluke o adekvatnosti kapitala kreditnih institucija, kao i Odluku o izmjeni Odluke o makroprudencijalnim mjerama koje se odnose na kredite koje kreditne institucije odobravaju fizičkim licima, kojom se produžava primjena mjera kojima se ciljano ograničava rast neobezbijeđenih gotovinskih kredita fizičkih lica i tokom naredne godine”, saopšteno je nakon sjednice.

Usvojeni su i Izvještaj o poslovanju i sprovođenju politike Centralne banke Crne Gore za oktobar 2022. godine te izvještaj o poslovanju banaka za treći kvartal 2022. godine, a razmatrana su i druga tekuća pitanja.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *