ECB: Trend podizanja kamatnih stopa će potrajati

Dodajte komentar

Potpredsjednik Evropske centralne banke (ECB) Luis de Guindos vjeruje da bi trenutnom tempu povećanja kamatnih stopa ECB-a moglo trebati neko vrijeme da se obuzda inflacija.

“Nemamo drugog izbora nego djelovati. Povećanje od 50 baznih bodova moglo bi postati nova norma u bliskoj budućnosti”, rekao je de Guindos u intervjuu za novine Monde objavljenom danas.

Ako ECB ne preduzme ništa, kaže, situacija bi bila još gora jer je inflacija jedan od faktora koji stoji iza trenutne recesije.

Prema njegovim riječima, dosadašnji koraci ECB-a uticaće na inflaciju. “Ali još uvijek moramo učiniti više”, dodao je de Guindos, prenosi Reuters.

ECB je prošle nedjelje usporila tempo povećanja kamatnih stopa, ali je signalizirala dalje značajno pooštravanje uslova zaduživanja, dok je iznosila planove za ispumpavanje gotovine iz finansijskog sistema kao dio odlučne borbe protiv inflacije.

De Guindos je takođe rekao da je zabrinut da bi tržišta mogla podcijeniti postojanost inflacije i da bi fiskalnu politiku mogli smatrati nekompatibilnom s monetarnom politikom.

Banke imaju solidnu kapitalnu poziciju i mogu izdržati šok, rekao je, dodajući da sumnja u otpornost nebankarskih finansijskih institucija, posebno hedge fondova, koji imaju vrlo nelikvidnu imovinu i gomilaju rizičnu imovinu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *