CUP: Nije stvar u povlačenju potpisa , već u nelegitimnom potpisniku – a samim tim i nelegitimnom OKU

Dodajte komentar

Crnogorsko udruženje poslodavaca, reagovalo je na najvu predsjednika Vlade Dritana Abazovića, koji danas najavio da će Vlada potpisati Opšti kolektivni ugovor. Reagovanje CUP-a prenosimo integralno.

“Poštovani g-dine predsjedniče Vlade,

Ovo je drugo javno obraćanje koje vam upućuje Crnogorsko udruženje poslodavaca, a  povod je vaša današnja najava da će Vlada već sjutra  potpisati OKU,  ukoliko neka od strana socijalnih partnera ne povuče potpis.

Još ste naznačili da je tako nešto tipično za Crnu Goru, što je nadasve pogrešan zaključak makar kada je u pitanju potpisivanje OKU.

Naime, trenutno  ovdje nije  adresa neko od  socijalnih  partnera kojima se obraćate,  već  je adresa Vlada CG, koja je u  obavezi da poštujete zakonitost postupka i uvaži zahtjev  crnogorske  privrede, koja  je argumentovano ukazala da se čitav proces pregovaranja odvijao na netransparentan način, koji je  vodjen od strane  nelegitimnog predstavnika privrede – Unije poslodavaca Crne Gore.

Crnogorski privrednici spore pravo Uniji poslodavaca CG da potpiše takav ugovor jer je njen legitimitet kao socijalnog partnera doveden u pitanje obzirom da su je napustile  kompanije koje su u najvećem broju sada naši članovi i koje stvaraju 2,4 milijarde ili skoro 50% BDP i imaju preko 21.000 zaposlenih. Unija poslodavaca CG nije prijavila ministarstvu ovu promjenu u članstvu, sve ovo vrijeme, i ako je na to bila obavezna kako bi se sagledali efekti te promjene na njenu reprezentativnost.  Pored svega ona 17 ( sedamanest ) godina nije dokazala reprezentativnost u skladu s važećim propisima. 

Takodje, vrlo važno je i to da je proces dogovaranja  bio apsolutno netransparentan i vođen mimo saznanja najvećeg dijela privrede a kamo li njenog učešća. U prilog tome navodimo činjenicu da do dana današnjeg, privredna zajednica nije vidjela tekst ugovora, niti zna šta se u njemu nalazi. Osnovni smisao i potreba formiranja Socijalnog savjeta upravo je u socijalnoj inkluziji kako se ne bi, zbog konfliktne prirode socijalnog partnerstva, narušavala društvena kohezija. Ovdje je urađeno upravo suprotno. Iz procesa dogovaranja isključen je najveći dio onih na koje se OKU odnosi a i onako krhka socijalna kohezija je dodatno narušena. Ovaj put na štetu onih na čijem radu počiva razvoj – na privredi.

Važna je i činjenica da je vaš resorni Minstar rada i socijalnog staranja g-din Adrović, već pokrenuo postupak izrade novog Pravilnika o dokazivanju reprezentativnosti poslodavaca, pa je samim tim vrlo dobro upoznat sa kompletnom  procedurom i nelegitimnošću Unije poslodavaca, o čemu vas može dodatno informisati.

Uvaženi predsjedniče Vlade, zbog svega rečenog pozivamo Vas u ime crnogorske privrede, da ne potpišete OKU već da ga ostavite Skupštini CG na produženje od još godinu dana kako bi potom u mirnoj atmosferi, bez žurbe, argumentovano i uz učešće svih zainteresovanih, a naročito legalno zastupljenih reprezenata socijalnih partnera u Socijalnom savjetu,  razmotrili sve aspekte ovog važnog dokumenta. U to ime ponovo  pozivamo i crnogorske poslanike da izglasaju produženje OKU.

Vjerujemo  da ćete uvažiti  apel crnogorske privrede, i činjenicu da bi eventualno potpisivanje ovako  nelegitimnog OKU ugovora  imalo negativne konsekvence –  obzirom da  ne bi obavezivalo  privredne subjekte da ga poštuju i primjenjuju, što smo uvjereni  niko ne želi.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *