Musk napušta mjesto izvršnog direktora Twittera

Dodajte komentar

Elon Musk je potvrdio da će se povući s mjesta glavnog izvršnog direktora Twittera nakon što pronađe nasljednika, iako planira da zadrži kontrolu nad inženjerskim timovima kompanije.

Otkako je preuzeo dužnost u oktobru, Musk je nadgledao otpuštanje ili odlaske oko 5.000 od 7.500 zaposlenih na Twitteru.  Izvršni direktor krenuo je u potragu za novim izvršnim direktorom, prema tvrdnjama osobe upoznate sa dešavanjima u kompaniji, nakon što je izgubio na  anketi koju je objavio na društvenim mrežama u kojoj je pratioce pitao da li treba da se odrekne svoje uloge šefa kompanije.

Više od 10 miliona glasova, ili 57,5%, bilo je za to da Musk podnese ostavku, prema rezultatima koji su objavljeni u ponedjeljak ujutro. Musk se obavezao da će se pridržavati rezultata kada je pokrenuo istraživanje, ali dan kasnije tvitovao je više od deset puta bez direktnog osvrta na ishod. Potraga za novim izvršnim direktorom mogla bi se odužiti i potrajati da bi dala rezultate.

Musk gotovo sam vodi Twitter otkako ga je kupio u oktobru za 44 milijarde dolara. Ranije je rekao da ne planira da ostane trajno kao izvršni direktor i da se okružio s nekoliko ljudi od povjerenja, od kojih su neki nagovijestili da bi bili spremni preuzeti ono što Musk naziva nezahvalnim zadatkom.

Među onima koji su ostali u Muskovom najužem krugu su Jason Calacanis, investitor i podkaster, te bivši izvršni direktor PayPal Holdings Inc. David Sacks. Njih dvojica su bili dio Muskove ratne sobe u danima nakon što je dogovor sklopljen.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *