Za predstojeće praznike tri neradna dana

Dodajte komentar

Ministarstvo rada i socijalnog staranja objavilo je listu neradnih dana za predstojeće praznike, Novu godinu te Božić koji slave zaposleni rimokatoličke odnosno pravoslavne vjeroispovjesti.

Radnici koji su vjernici rimokatoličke vjeroispovjesti, imaju pravo na plaćeno odsustvo za Badnji dan i Božić: subotu 24. decembra, nedjelju 25. decembra i ponedjeljak 26. decembra.

Iz resornog ministarstva dodaju da će se, na osnovu Zakona o državnim i drugim praznicima, Nova godina praznovati tri dana, i to u nedjelju 1. januara, ponedjeljak 2. januara, ali i utorak 3. januara pošto prvi praznični dan pada u nedjelju.

“Na osnovu Zakona o svetkovanju vjerskih praznika (“Sl. list RCG, br. 56/93, 27/94 i 73/10), vjernici pravoslavne vjeroispovjesti imaju pravo na plaćeno odsustvo, radi svetkovanja vjerskog praznika za Badnji dan i Božić (dva dana) i to: petak 6. januara (Badnji dan), subota 7. januara (prvi dan Božića) i nedjelja 8. januara (drugi dan Božića)”, preciziraju iz MRSS.

U saopštenju se podsjeća da su državni organi, organi lokalne samouprave, javne ustanove, javna preduzeća i svi oni koji obavljaju djelatnosti od javnog interesa “dužni da u praznične dane obezbijede vršenje poslova čijim bi prekidom mogle nastupiti štetne posledice po građane ili državu”.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *