Vrijednost bankarskog sektora na berzi u Tokiju porasla 7,7 odsto

Japanske banke i osiguravači su, nakon odluke tamošnje centralne banke da koriguje krivulju prinosa, podigli gornju granicu za troškove dugoročnog kreditiranja.

Nakon što je Banka Japana (BoJ) objavila da će ograničiti rast prinosa na desetogodišnje obveznice na 0,5 odsto, indeks cijena akcija u Tokiju (TOPIX) za bankarski sektor zabilježio je rast od 7,7 odsto, što je najveći skok od novembra 2016. godine. Mitsubishi UFJ Financial Group i Sumitomo Mitsui Financial Group, dvije najveće japanske banke, u jednom trenutku su zabilježile rast od osam odsto, da bi potom njihovi prinosi bili sniženi, piše Bloomberg.

Ovaj potez predstavlja pozitivan signal za finansijske firme čiji su prihodi od kamata bili gotovo izbrisani zbog višegodišnje monetarne politike, prema kojoj su kamatne stope bile na najnižim nivoima, dok je guverner japanske centralne banke Haruhiko Kuroda radio na tome da u trećoj ekonomiji svijeta izazove inflaciju. Nedavno donijeta odluka omogućila je bankama i osiguravačima iz TOPIX indeksa da izbjegnu pad.

“Banke su imale pad nakon odluke Banke Japana o ublažavanju mjera, ali sada se odvija značajna promjena koja je potpuno suprotna, što je dobro za ove finansijske institucije”, rekao je Makoto Furukava, glavni strateg za portfelj banke Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities.

Rast prinosa ubrzan je nakon odluke Banke Japana, čime je stvorena razlika između prinosa na dvogodišnje i desetogodišnje državne obveznice, koja je na najvišim nivoima od 2017. godine.

“Ovaj potez će vjerovatno zaustaviti pad kamatnih stopa na japanske kredite koji ugrožavaju profit banaka”, rekao je Majkl Mekded analitičar iz kompanije Morningstar u Tokiju.

“Za osiguravače, veći prinosi mogu povećati povrat ulaganja i koeficijente solventnosti”, rekao je Stiven Lem analitičar kompanije Bloomberg Intelligence.

Izvor: Biznis.rs

Check Also

CBCG: Prethodnu godinu obilježila intenzivna kreditna aktivnost banaka

Novoodobreni krediti tokom 2022. godine iznosili su skoro 1,5 milijardi eura, što je za preko …

Leave a Reply

Your email address will not be published.