Smijenili upravni odbor PIO dan prije izbora novog direktora

Dodajte komentar
Fond PIO

Samo dan prije donošenja odluke o izboru direktora Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO) Vlada je na telefonskoj sjednici, na osnovu pribavljenih saglasnosti većine članova, razriješila predsjednika Upravnog odbora Fonda PIO Aliju Košutu i članove ovog odbora Marka Kastratovića i Jadranku Milošević, dok je na poziciji ostao Kemal Đečević, kadar opozicionog DPS-a.

Odlukom o smjeni članova upravnog odbora ponovo je odloženo donošenje odluke o izboru prvog čovjeka ove državne institucije. Prema nezvaničnim informacijama Dana, čak i da nisu smijenjeni članovi odbora, ne bi se izabrao direktor, jer nijedan kandidat nije imao potrebnu većinu za izbor.

Milošević je nekadašnja direktorica Fonda, a do juče je bila članica UO. Na konkursu za izbor novog direktora bila je prvorangirana. Ona je članica Demokratske partije socijalista (DPS).

Milošević nije željela da komentariše odluku Vlade o njenoj smjeni.

Njen partijski kolega Jovo Pajović na konkursu je bio drugorangirani, dok su na trećoj poziciji bili Damir Gutić, član Bošnjačke stranke (BS) i bivši kandidat za direktora Aerodroma, i aktuelni vršilac dužnosti d irektora Ranko Aligrudić, član Pokreta za promjene (PzP).

Upravni odbor koji su činili Košuta, Milošević, Kastratović i Đečević izabran je početkom avgusta. Upravni odbor čini sedam članova, među kojima su predstavnici Saveza penzionera, sindikata i Unije poslodavaca.

O novom direktoru trebalo je da se odlučuje danas, jer se čekalo mišljenje ASK-a da li Milošević može glasati, s obzirom na to da je prvorangirani kandidat, ali i članica UO.

Milošević je ranije tražila da se izuzme iz postupka glasanja za novog direktora te državne institucije, jer je jedan od kandidata za tu funkciju.

“Prije početka sjednice dala sam izjavu na zapisnik kojom sam se izuzela iz postupka glasanja o kandidatima i kazala da ću napustiti sjednicu kako bih olakšala svim članovima glasanje. To je za mene pitanje morala i etike, a ne mišljenja državnog organa. Nisam htjela nikome da otežam, niti daugrozim kolege kandidate koji su učesnici na konkursu kao i ja. Ako neću glasati za sebe, neću ni protiv njih. I da Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) napiše da mogu da glasam, ne bih, jer se to kosi sa mojim moralnim načelima”, izjavila je Milošević ranije za Dan.

Statutom Fon da PIO, kao i pravilnikom o radu upravnog odbora, nije definisano da li član UO može ili ne može da glasa za sebe da bude direktor.

Kastratović je član Glavnog odbora Socijaldemokratske partije (SDP) i bio je kandidat za odbornika ove partije na lokalnim izborima u Nikšiću prošle godine.

Košuta: Smjena nezakonita, pokrenuću postupak protiv premijera

Košuta je istakao da je Vlada nezakonito smijenila Upravni odbor i najavio je da će zbog toga pokrenuti sudski postupak protiv prvog čovjeka Vlade Dritana Abazovića.

Nezakonita je odluka o smjeni, jer se odbor može smijeniti na predlog resornog ministra. Premijer je ovo uradio sam jer ima većinu za to, ali će ovo razrešenje dobiti sudski epilog. Pokrenuću sudski postupak, a pisaću i specijalnom tužiocu, protiv premijera direktno poručio je Košuta.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *