Đurović: Nijesam lud da gradim nelegalan objekat usred Podgorice

Dodajte komentar

Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma (MEPU), kojim rukovodi politička direktorka GP Ura Ana Novaković-Đurović, dostavilo je tužilaštvu dokumentaciju u vezi poslovno-skladišnog objekta na Zabjelu koji gradi kompanija ministra ekonomskog razvoja i ministarkinog partijskog kolege Gorana Đurovića.

Tužilaštvo se uključilo na zahtjev Podgoričanina Vanje Đurišića, pored čijeg imanja u zahvatu DUP-a Dajbabska gora Đurovićeva kompanija Cerovo gradi objekat, a koji je podnio više krivičnih prijava tvrdeći da je riječ o nezakonitoj gradnji. Tim prijavama obuhvaćeni su građevinski inspektor MEPU, Republički zavod za urbanizam i projektovanje (RZUP) koji je radio DUP, glavni projektant, revizor projekta te glavni gradski i državni arhitekta zbog stvaranja kriminalne organizacije. U oktobru je novu prijavu podnio protiv državnih i lokalnih institucija koje su odobrile izgradnju, tvrdeći da su time zloupotrijebili službeni položaj, dok je prije desetak dana, tvrdeći da prikrivaju krivično djelo ministra, prijave podnio i protiv ministarke Novaković-Đurović i premijera Dritana Abazovića.

Optužbe

Đurišić tvrdi da je Đurović gradnjom izašao iz odobrenih gabarita, da suprotno UT uslovima koristi prilaz Ulici Vojislavljevića te da je objekat izdigao iznad nivoa njegovog imanja, zbog čega mu se kad pada kiša voda sliva na imanje. Tvrdi i da je došlo do preklapanja DUP-ova, da nema puta koji je trebalo da poveže dva DUP-a, te da mu je urušen kvalitet života i smanjena vrijednost imovine. Na inicijativu Đurišića građevinska inspekcija je u aprilu utvrdila da je gradnja suprotna UT uslovima i idejnom rješenju i zapečatila gradilište. Nakon nekoliko mjeseci MEPU je kao drugostepeni organ tu zabranu poništio.

Iz MEPU su Pobjedi potvrdili da su tužilaštvu proslijedili dokumentaciju vezanu za sporni objekat.

“Nakon stavljanja van snage rješenja od 14. 4. 2022, od strane drugostepenog organa ovog ministarstva, investitor je dostavio 24. 5. 2022. prijavu izmijenjenog glavnog projekta sa saglasnošću, shodno proceduri po članu 98 Zakona o planiranju i izgradnji, čime su otkonjene nepravilnosti, a što je obrađeno zapisnikom od 3. 6. i 8. 6. 2022. godine”, navode iz MEPU-a.

Ipak, nijesmo dobili odgovor na osnovu čega je MEPU poništio rješenje o zabrani gradnje, kao i da li je tačna tvrdnja Đurišića da je Cerovo pribavljajući novu saglasnost glavnog državnog arhitekte na izmijenjeno idejno rješenje, samo formalizovalo izvedene radove.

Ministar negira

“Niti sam lud da radim nelegalan objekat usred Podgorice niti da ulažem toliko novca”, kazao je ministar Đurović Pobjedi, komentarišući navode Đurišića.

Naveo je da njegova porodična kompanija radi sve u skladu sa dozvolama i pravilima, dodajući da se ardi o prodajnom prostoru u kojem će zaposliti 60 lica, od čega će i država imati nove prihode, te da se objekat radi u zoni koja je za to i predviđena, da je projekat napravljen na osnovu planskih dokumenata, dobijena građevinska dozvola i saglasnost na gradnju, ocjenjujući indikativnim što je Đurišić sa primjedbama krenuo kad je objekat urađen, dodajući da je sve bilo dobro dok se gradilo.

“Zašto to radi stvarno ne znam, da li su namjere neke druge, pokušaji da kroz pritisak nešto uradi, ne znam, ali sve je to demotivišuće za bilo kog ozbiljnog investitora, ako ne možete i pored svih dozvola da na miru realizujete investiciju”, kaže Đurović i navodi da je Đurišić podnosio brojne prijave koje su državni organi provjeravali i utvrdili da je sve u skladu sa zakonom.

“Ne znam šta čovjek treba da uradi da zaštiti integritet od takvih osoba”, zaključuje Đurović i navodi da su izmjene u projektu, na koji je glavni državni arhitekta dao saglasnost, bile minorne i da nije nadograđen nijedan kvadrat.

Rješenje o zabrani

U rješenju inspektora Novaka Lakušića, kojim je zapečaćena gradnja, stoji da je glavni projekat suprotan UT uslovima i nije u skladu sa idejnim rješenjem na koji je glavni gradski arhitekta dao saglasnost.

“Projektovana kota prizemlja po revidovanom glavnom projektu je na koti većoj od dopuštene u odnosu na kotu terena na više od 1,2 metra, odnosno preko dozvoljene po UT uslovima, a shodno planskom dokumentu na osnovu kojeg su izdati UT uslovi”, stoji u rješenju Lakušića.

Utvrđeno je neslaganje u kotama prizemlja glavnog objekta koja iznosi 41,9 metara, dok je u odobrenom idejnom rješenju 40,9 metara, a neusklađenosti je bilo i u dijelu uređenja terena, saobraćajnica, potpornih zidova i parking prostora. U žalbi Cerova se navodi da su inspektorovi navodi netačni i tendenciozni.

“Ukazali smo mu da je projektovana kota prizemlja 41,9 metara, a da je nakon obrađenog i nivelisanog terena u nivou sa planiranom saobraćajnicom i iznosi 40,7 metara. Razlika od 1,2 metra je u skladu sa UT uslovima i smanjuje se duž bočne fasade zbog nagiba terena”, naveli su u žalbi, dodajući da se ne treba vezivati za kotu samoniklog terena, trenutne situacije nasipa ili iskopa na gradilištu, jer su podložne promjeni tokom gradnje.

To je, navode, potvrdio i RZUP koji navodi da je nemoguće uzimanje kote postojećeg terena kao relevantne, jer ,,kota terena planiranih objekata podrazumijeva kotu konačno uređenog i nivelisanog terena oko objekta, a koja se određuje u procesu projektovanja objekta“.

“Definisanjem nove apsolutne kote prizemlja kroz razradu glavnog projekta nije došlo do izmjene idejnog rješenja već do usaglašavanja visine objekte i DUP-om planiranih visina okolnih saobraćajnica, a sve u skladu sa smjernicama iz predmetnog DUP-a”, tvrdili su iz Cerova.

Nova saglasnost

Cerovo je, u međuvremenu, dobilo saglasnost glavnog državnog arhitekte na izmijenjeno idejno rješenje koju je tražilo četiri dana nakon pečaćenja gradilišta, a državni arhitekta se saglasio 29. aprila. U tom rješenju se navodi da je idejno rješenje izrađeno u skladu sa planskim dokumentom u smislu arhitektonskog oblikovanja i materijalizacije objekta i osnovnih urbanističkih parametara, te da je obezbijeđen saobraćajni pristup u skladu sa planskim dokumentom. Tome je prethodilo rješenje glavnog gradskog arhitekte, koji je 26. aprila ukinuo svoju saglasnost iz januara 2020. godine na prvobitno idejno rješenje. To je, kako je ocijenjeno u odluci MEPU kojom je usvojena žalba Cerova, bilo dovoljno za ukidanje zabrane.

“Kod nesporne činjenice da je glavni gradski arhitekta poništio ranije rješenje kojim je data saglasnost, a koji je inspektor cijenio tokom nadzora u odnosu na njegovu usklađenost sa glavnim projektom, te da je glavni državni arhitekta izdao novu saglasnost za idejno rješenje arhitektonskog projekta za izgradnju objekta, promijenjeno činjenično stanje je od uticaja, uzevši u obzir konkretne okolnosti predmetne stvari”, stoji u rješenju MEPU-a.

Ukazali su i da je tokom odlučivanja o zabrani gradnje, trebalo imati u vidu član 98 Zakona o planiranju i izgradnji, koji predviđa mogućnost promjene revidovanog glavnog projekta pod uslovom da je u skladu sa UT uslovima. Projekat se može mijenjati radi poboljšanja funkcionalnosti i bolje organizacije prostora i to do podnošenja zahtjeva za upis u katastar, a u tom slučaju, uz prijavu izmijenjenog plana, investitor je dužan da dostavi i novu saglasnost arhitekte.

Izvor: Pobjeda

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *