Banke u Sloveniji na Ustavnom sudu uspjele da sruše zakon o “švajcarcu”

Dodajte komentar

Nakon jučerašnjeg novog odlaganja sjednice Građanskog odjela Vrhovnog suda koja će zauzeti pravno shvatanje o učincima Sporazuma o konverziji kredita u švajcarskom franku, odluka koju željno iščekuje 55.000 dužnika, ali i banke, trebala bi biti objavljena danas.

Pravnim shvatanjem trebalo bi se konačno razriješiti je li konverzija kredita u švajcarskim francima u euro bila pravedno obeštećenje, kako smatraju banke, ili ipak nije, kako tvrde dužnici.

Nije zadovoljen uslov

Dok se čeka odluka koja bi banke, po nekim procjenama, mogla koštati i do 3 milijarde eura, banke u Sloveniji nedavno su izvojevale svojevrsnu pobjedu. Kako prenose tamošnji mediji, prošle nedjelje je Ustavni sud ocijenio neustavnim zakon koji je podijelio troškove između banaka i dužnika.

Zakonom su banke mogle pretrpjeti trošak od 300 miliona eura. U odluci slovenačkog Ustavnog suda stoji da je cjelokupni zakon retroaktivan jer se primjenjuje na ugovore o kreditu sklopljene između 2004. i 2010. godine, čak i ako uslov retroaktivnosti nije zadovoljen.

Takva retroaktivnost stvara “sistemsku reviziju ugovora o kredita denominiranih u švajcarskom franku koji su dogovoreni prije nego što je zakon stupio na snagu”. Iako to samo po sebi ne bio dovoljan razlog za proglašavanje zakona neustavnim, Ustavni je sud utvrđivao je li zadovoljen uslov posebnog javnog interesa.

Uglavnom, taj uslov nije zadovoljen, ocijenili su sudije Ustavnog suda. Inače, zakon je prošao u slovenačkom parlamentu u februaru ove godine nakon godina usuglašavanja slovnečkog udruženja dužnika, uz pomoć gornjeg doma parlamenta.

Dužnici su tvrdili kako prilikom podizanja kredita nisu dovoljno informisani o kursnim rizicima te su čak optužili dio banaka da su ih doveli u zabludu.

Povratak pravne države

Čim je zakon stupio na snagu, slovenačko Udruženje banaka zatražilo je ocjenu ustavnosti. Bankari su tvrdili kako na taj način svaki ugovor sklopljen u Sloveniji je otvoren za retroaktivne promjene. Udruženje banaka takođe je tvrdilo kako potencijalno dovođenje u zabludu treba biti dokazano u svakom pojedinačnom slučaju.

Kako navode slovenački mediji, bankari smatraju odluka Ustavnog suda nije njihova pobjeda, već povratak pravne države u Sloveniji. Centralna banka je pak saopštila kako klijenti jesu bili slabija strana u ugovornom odnosu s bankama, ali da zakon nije na pravi način riješio taj problem, prenosi Poslovnih.hr.

Krediti u švajcarskom franku bili su popularni u Sloveniji u prvoj polovini 2000-ih godina, no mjesečne rate dužnicima su snažno skočile nakon 2015. kada je švajcarska centralna banka ukinula ograničenje kursa.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *