Španija započela najveće testiranje skraćene radne nedelje

Dodajte komentar

Španska vlada pokrenula je novi projekat kojim će u naredne dvije godine testirati smanjenje radne nedelje na četiri dana u malim i srednjim preduzećima.

Kako prenosi Rojters, špansko Ministarstvo industrije najavilo je da će firmama za te namjene biti osigurano 10 mil EUR.

– Država je spremna da nadoknadi firmama dodatne troškove, ako do njih uopšte dođe. Ako model bude uspješan, onda se može uvesti u cijeloj zemlji. Projekat će se testirati u toku dvije godine u firmama koje traže reforme rada koje mogu da generišu produktivnost koja kompenzuje troškove plata tamo gdje se plate ne smanjuju – navodi se.

Poslednjih godina nekoliko velikih španskih kompanija, uključujući telekomunikacijskig diva Telefonicu i modnu grupu Desigual, testiralo je model četvorodnevne radne nedelje. Ali u industriji je napravljen mali broj takvih testova, a tamo gdje su testirani obično je dolazilo do smanjenja plata, prenosi SEEbiz.eu.

– Čak i prije ovog eksperimenta, Telefonica je ponudila zaposlenima prelazak na četvorodnevnu radnu nedelju uz 12 posto smanjenu platu. Drugi španski koncern, El Sol, izvijestio je 2021. da je prelazak na četvorodnevnu radnu nedelju uz zadržavanje iste plate povećao performanse kompanije, produktivnost zaposlenih i zadovoljstvo klijenata – ističu španski mediji.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *