“Program državljanstva putem ulaganja bilježi značajne uspjehe”

Dodajte komentar

Cilj Vlade je da se na transparentan i zakonit način djeluje u pravcu ubrzanog ekonomskog razvoja države i boljeg pozicioniranja Crne Gore na investicionoj i turističkoj mapi.

To je poručio državni sekretar u Ministarstvu finansija i predsjednik Odbora direktora Agencije za Investicije Crne Gore, Agron Ibrahimi, koji se sastao sa predsjednikom Odbora direktora kompanije “Henley & Partners”, Kristianom H. Kaelinom.

Na sastanku su, kako se navodi u saopštenju Ministarstva finansija, Ibrahimi i Kaelin razgovarali o efektima Programa ekonomskog državljanstva na crnogorsku ekonomiju i finansije.

Kaelin je, kako je saopšteno, predočio prednosti koje Crna Gora može ostvariti nastavkom sprovođenja tog Programa, ističući da je on čini vidljivijom i dostupnijom međunarodnim preduzetnicima i investitorima kojima je u današnje vrijeme mobilnost neophodna, pozitivno se odražavajući na ukupan ekonomski razvoj, bez, kako je ocijenio, negativnih efekata po državu.

Kaelin je podsjetio da brojne evropske države koriste identične ili slične programe, da postoji interesovanje zemalja regiona za uvođenje, kao i da je, najskorije, Malta uspješno inovirala primjenu svog programa .

Iz Ministarstva finansija saopšteno je da je Kaelin tvorac industrije investicionih migracija i osnivač kompanije “Henley & Partners”, nastale prije 30 godina u Švajcarskoj, koja danas posluje u 35 zemalja svijeta.

“Kompanija je svjetski lider u ovoj oblasti i licencirani agent za posredovanje u sticanju državljanstva putem ulaganja za Crnu Goru”, navodi se u saopštenju.

Kaelin je, kako je poručeno, iskazao da ekonomski razvoj Crne Gore prati već 15 godina i da crnogorski program državljanstva putem ulaganja bilježi značajne uspjehe u ovoj oblasti, te da mu je vrlo drago što svjedoči tome.

“Program u Crnoj Gori privlači pravi tip aplikanata, to jest uspješne investitore i preduzetnike koji su potrebni državnom napretku i koji doprinose ekonomiji, ulažu u Crnu Goru, i omogućavaju otvaranje novih radnih mjesta”, kazao je Kaelin.

U razgovoru sa Kaelinom, Ibrahimi je, kako navode, kazao da je u toku analiza dosadašnjih efekata ovog Programa i razmatranje eventualnog produženja ili kreiranja modifikovanog rješenja.

Naglasio je da je cilj Vlade da se, na transparentan i zakonit način, djeluje u pravcu ubrzanog ekonomskog razvoja države i boljeg pozicioniranja Crne Gore na investicionoj i turističkoj mapi.

“U Ministarstvu finansija sagledavaju se fiskalni efekti, a konačna Vladina odluka biće u interesu ekonomskog prosperiteta Crne Gore i u skladu sa evropskim politikama i preporukama Evropske komisije”, zaključio je Ibrahimi.

(Vijesti)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *