“Budžet apsolutno održiv, čuvamo standard građana”

Dodajte komentar

Ministar finansija Aleksandar Damjanović kazao je da je Budžet za 2023. godinu apsolutno održiv i da štiti građane i privredu.

Damjanović je u Dnevniku TVCG komentarisao ocjenu predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, koji je kazao da je predloženi budžet za narednu godinu potrošački, planiran na nerealnim pretpostavkama i neodrživ usljed visokih deficita koji su planirani.

“Dobrodošla je svaka njegova kritika, ali radije bih da je dao i određene sugestije. Budžet je aposlutno održiv, dali smo okvir koji štiti građane i privredu i pokušava da nepovećanjem poreskih stopa, sjedne strane, već širenjem poreske baze i restriktivnim planiranje prihoda, a sa druge strane, usmjeravanjem troškova da napravimo jednu strukturu koja će za naredne godine pripremiti Crnu Goru kada se očekuje privredni rast”, rekao je Damjanović, koji smatra da će privredni rast biti veći od planiranog.

Predlogom budžeta definisano je da se Crna Gora može zadužiti do 600 miliona eura naredne godine.

“Lično mislim da toliko neće biti potrebno, to je stvar opreznosti. Jedan dio zaduženja biće kod velikih partnerskih banaka, sa kojim inače Crna Gora ima partnerske odnose – Dojče banka, Kredit Svis, OTP i tako dalje”, naveo je Damjanović.

U ovom trenutku, kako je doda, ne postoji potreba za emisijom obveznica, zbog, kako je pojasnio, njihovih cijena i finansijskih globalnih dešavanja.

Damjanović je poručio da čuvaju standard građana.

“Povećavamo zarade u javnom sektoru što je administracija godpodina Đukanovića, a i prethodna, propustila da uradi, do 20 odsto čuvajući taj standard zbog stope inflacije koja je taj standard narušila. Privredi dajemo šansu jer ona mora da iznese i javni sektor i nelegalni dio privrede”, kazao je Damjanović u Dnevniku TVCG.

On je poručio da Crna Gora ima šanse da kroz privredni rast iskorači naredne godine, uz ulsov da predloženi budžet bude usvojen.

U utorak počinje rasprava o budžetu na skupštinskom Odboru za ekonomiju, a ministar finansija kaže da su svi konstruktivni amandmani dobrodošli.

“Sjednica Skupštine je počela i Budžet je na dnevnom redu, dakle očekuje se rasprava 3-4 dana naredne nedjelje i 3-4 dana one tamo. Očekujemo i amandmane, uz konstruktivan pristup parlamenta”, rekoa je Damjanović.

Stopa inflacije je 15 do 20 odsto, a neki artikli su poskupjeli i više. Za godinu su najviše poskupjeli mlijeko, sir, jaja, pa hljeb, ulje i meso.

“Na veliki dio roba i usluga utiče cijena goriva, a one ne zavise od nas”,istakao je Damjanović i podsjetio na umanjivanje akciza na gorivo od 50 odsto.

“Imamo mjere koje će štititi od cjenovnih šokova, prije svega hrane izazvanih rastom cijena naftnih derivata”, dodao je.

Damjanović j istakao da će 2023. biti nezvjesna godina za sve, pa i za Crnu Goru.

“Treba stvoritu uslove da Crna Gora izađe jača i narednih godina iskoriti razvojnu šansu”, zaključio je ministar finansija.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *