Zakon o oduzimanju imovine: Istorijsko rješenje ili vraćanje na javnu raspravu

Dodajte komentar

Predlog zakona o oduzimanju imovine stečene kriminalom koji je Vlada juče utvrdila i poslala Skupštini na glasanje već danas se osporava. Negativno mišljenje na tekst Zakona, kako je objavio MANS, poslali su iz Evropske unije. Da Zakon nije ono što se tako dugo čekalo, smatraju u MANS-u, ali i u Akciji za ljudska prava, koji traže od poslanika da Zakon vrate na javnu raspravu. Za razliku od njih, premijer Dritan Abazović smatra da je to istorijsko rješenje koje je dobilo podršku evropskih eksperata.

Dugo očekivani zakon o porijeklu imovine samo što je ugledao svjetlost dana – osporava se.

“EU je dala negativno mišljenje, to je zabrinjavjuće i sa aspekta EU integracija i iz tog razloga što neće imati ozbiljnih rezultata”, ocjenjuje Vanja Ćalović Marković.

Mišljenje EU ne čitaju isto u Vladi, jer kako kaže premijer Dritan Abazović, njihov ekspert je radio na tekstu zakona koji je prošao i čitanje evropskih stručnjaka.

“Mi smo dobili završni komentar, da jeste usklađeno ali međutim što je okej i ništa što je zabrinjavajuće i da nijesu sigurni koliko su naši organi spremni za implementaciju ovog zakonskog rješenja”, kazao je Abazović u emisiji “Okvir” na TVCG.

Baš primjena takvog teksta zakona zabrinjava MANS.

“Ovaj zakon uvešće konfuziju i haos u sistem, da će suštinski omogućiti samo onima koji su nezakonito stekli imovinu da se izvuku bez posljedica. Zakon predviđa norme koje suštinski kao da je pisao bivži režim i ja mislim da ne bojkotuju parlament ne bi imali problem da glasaju za njega”, ocjenjuje Ćalović Marković.

Što je razlog više, kako očekuju u MANS-u i Akciji za ljudska prava, da Skupština vrati zakon na javnu raspravu kako bi se dobilo rješenje koje će dati konkretne rezultate.

“Većini nove parlamentarne većine ne može biti interes da se nezakonito stečena imovina bivšeg rezima sačuva i da nikad ne bude oduzeta i vraćena u budžet. Apsolutno očekujem da vrate jer ovaj tekst to ne obezbjedjuje”, navodi Ćalović Marković.

Tako ne misli premijer Abazović.

“Ovo je istorijsko rješenje, nama je to potrebno, vjerujem da će ga svi poslanici podržati, imaćemo jasnu situaciju”, navodi on.

Koliko je situacija s predlogom zakona o porijeklu imovine jasna ili konfuzna, zavisi s koje pozicije se čita. No jedno je sigurno, još jedan zakon koji je revolucionarno najavljivan nije ispunio očekivanja domaće i međunarodne javnosti, prije svega da se o predloženim rješenjima povede ozbiljna i stručna rasprava.

Izvor: RTCG

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *