Musk prodao dionice Tesle u vrijednosti od 3,6 milijardi dolara

Dodajte komentar

Direktor Tesle Ilon Mask (Elon Musk) objavio je da je prodao Tesline dionice u vrijednosti od 3,6 mlrd USD, što je ukupnu vrijednost prodatih dionica te kompanije podiglo na gotovo 40 milijardi dolara.

To dodatno frustrira investitore budući da je vrijednost dionica kompanije potonula na najniži nivo u zadnje dvije godine, prenosi SEEbiz.

Dokumenti za podnošenje vrijednosnih papira (SEC) pokazali su da je od ponedjeljka do srijede prodao 22 miliona dionica najvrijednijeg svjetskog proizvođača automobila.

Ta prodaja je drugi veliki dionički paket koji je Mask unovčio otkako je u oktobru kupio Twitter za 44 milijardi dolara Nije jasno jesu li prodaje povezane s akvizicijom Tvitera, no one svakako frustriraju investitore koji su uznemireni idejom da bi Mask mogao preusmjeriti svoj fokus i resurse s Tesle na Twitter.

Maskov udio od 13,4 odsto u Tesli smanjio se u odnosu na onaj od pred godinu od oko 17 odsto.

Dionicama Tesle, koje su pale gotovo tri odsto u četvrtak, vrijednost se ove godine prepolovila.

Maskovo bogatstvo, uglavnom vezano za dionice Tesle, ove je godine palo te je prošle sedmice nakratko izgubio titulu najbogatijeg čovjeka na svijetu. Prema Forbesu, prestigao ga je šef Louis Vuittona, Bernard Arnault.

Osim Tesle i Tvitera, Musk posjeduje svemirsku kompaniju SpaceX i startap koji razvija sučelja za povezivanje ljudskog mozga s kompjuterima Neuralink.

Tesla se trenutno bori s logističkim izazovima te je u oktobru saopštio kako očekuje da će propustiti ovogodišnji cilj isporuke vozila. Ipak je profitabilniji od konkurenata koji su se nosili s manjom zaradom od prodaje električnih automobila.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *