ECB podigao kamatne stope četvrti put zaredom

Dodajte komentar

Evropska centralna banka (ECB) podigla je u četvrtak kamatne stope za 0,5 procenata, čime ih je već četvrti put uzastopno podigla kako bi zauzdala visoku inflaciju u eurozoni, a očekuje i njihovo dalje povećanje, na osnovu znatno podignutih projekcija inflacije.

ECB je podigao glavnu kamatnu stopu za 0,5 postotnih bodova, na 2,5 posto, a onu na depozite banaka na dva posto, ublaživši ipak tempo njihovog podizanja nakon što ih je na dvije prethodne sjednice povećao za po 0,75 procenata.

Ključna kamatna stopa u eurozoni godinama je bila zamrznuta na rekordno niskom nivou od nula posto, ali brzi rast potrošačkih cijena ove godine, ponajprije zbog skoka cijene energije, primorao je ECB da promijeni svoju politiku te ih je počeo podizati u julu.

ECB je time povisio kamatne stope za ukupno 2,5 procenata od jula, u dosad najbržem ciklusu podizanja, kako bi suzbio visoku inflaciju koja je ove jeseni premašila 10 posto zbog snažnog rasta cijena hrane, energije, a sada i usluga.

Takođe, ECB ne odustaje od daljnjeg povećanja kamatnih stopa budući da su nove ekonomske projekcije pokazale da će biti potrebno da prođu godine da se inflacija vrati ciljanom nivou od dva posto, prenosi SEEbiz.

U novembru je inflacija u eurozoni iznosila 10 posto, prema prvim procjenama Eurostata, nakon što je u oktobru bila na vrhuncu, dostigavši 10,6 posto.

“Od početka ožujka 2023. pa nadalje, portfelj programa kupnje imovine (APP) smanjivat će se odmjerenim i predvidljivim tempom”, stoji u priopćenju ECB-a. „Smanjenje će iznositi 15 milijardi eura u prosjeku mjesečno do kraja drugog kvartala 2023. godine”.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *