Aramco i TotalEnergies grade 11 milijardi dolara vrijednu rafineriju

Dodajte komentar

Saudijska naftna kompanija Aramco i energetska kompanija širokog spektra TotalEnergies zajedničkim će snagama izgraditi novi petrohemijski kompleks u Saudijskoj Arabiji, objavio je Total.

Projekat uključuje ulaganje 11 milijardi dolara, od čega će četiri milijarde dolara, odnosno 62,5 odsto, kroz kapital finansirati Aramco, a 37,5 odsto finansiraće TotalEnergies. Odluka o investiciji još čeka završne uslove i odobrenja. Početak izgradnje planiran je za prvo tromjesečje 2023. godine, dok bi s komercijalnim radom trebalo da počne 2027. godine.

Planirani kompleks Amiral, integrisan s postojećom rafinerijom Saudi Arabia Total Refining and Petrochemical (SATORP), koja se nalazi u Džubailu, na istočnoj obali Saudijske Arabije, biće u vlasništvu te će njime upravljati Aramco i TotalEnergies.

Hiljade radnih mjesta

Očekuje se da će cijeli kompleks, uključujući susjedne objekte, stvoriti 7.000 lokalnih radnih mjesta.

Postrojenje za petrohemiju omogućiće SATORP-u da svoje rafinerijske otpadne gasove i naftu, kao i etan i prirodni benzin koje stvara Aramco pretvori u hemikalije veće vrijednosti.

Kompleks će na kraju osiguravati sirovine za druge petrohemijske i specijaliziovane hemijske pogone u industrijskom području Džubaila, što će zahtijevati procijenjenih četiri milijarde dolara dodatnih ulaganja.

Izvor: Al Jazeera

TAGOVI: , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *