Vlada odlučna u namjeri da otkupi i preostale akcije Luke Bar: Još 1,1 milion eura za dionice manjinskih akcionara

Dodajte komentar

Vlada je na današnjoj sjednici iskazala namjeru da otkupi dio preostalih ponuđenih akcija u vlasništvu manjinskih akcionara “Luke Bar” a.d, a za tu namjeru opredijelila je još 1,1 milion eura, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Oni su podsjetili da je izvršna vlast 8. decembra odlučila da Uprava za državnu imovinu i katastar pokrene postupak angažovanja brokera koji bi u ime države, posredovao na Montenegroberzi prilikom otkupa dionica “Luke Bar” (LUBA). Upravo je na osnovu ove odluke otkupljeno 10.459.654 akcija Luke Bar koji predstavljaju 18,42 odsto ukupnog kapitala, i to po maksimalnoj cijeni od 0,90 eura po jednoj akciji. Uz dotadašnji većinski paket, država je ovim potezom obezbijedila 72,2 odsto vlasništva i tako “osigurala mogućnost donošenja strateških odluka za dalji razvoj ne samo luke, već i ukupne ekonomije”.

“Prema podacima sa Montenegro berze, postoji značajan odziv zainteresovanih ponuđača manjinskih akcionara, čiji nalozi, do danas, nijesu realizovani. Budući da je opredijeljenost Vlade da uvećava i eventualno u potpunosti preuzme vlasništvo u akcijskom kapitalu ‘Luke Bar’, Ministarstvo finansija stvara tehničke preduslove da se nastavi sa otkupom raspoloživih akcija ostalih ponuđača. S tim u vezi, prema trenutnim budžetskim mogućnostima, opredijeljena su dodatna sredstva u iznosu od 1,1 milion eura koja će biti usmjerena na kupovinu preostalih ponuđenih akcija, po maksimalnoj cijeni od 0,90 eura po jednoj akciji”, navedeno je iz resornog ministarastva.

Takođe ističu da će Vlada razmotriti uslove za dodatno opredjeljivanje sredstava u narednoj godini u slučaju da odziv manjinskih akcionara bude već od planiranog, te dodaju da je isključivi cilj obezbjeđivanje što većeg učešća u vlasničkom kapitalu “Luke Bar”.

“Namjera Vlade je da se manjisnki akcionari ne dovedu u neravnopravan položaj, već da svi ponuđači imaju jednak tretman, uz punu transparentnost u postupku, kao i do sada”, zaključuju iz Ministarstva finansija.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *