Smanjeni prihodi Rusije od prodaje nafte

Ruski izvoz nafte porastao je u novembru, ali je zemlja za nju prihodovala manje novca, navodi se u izvještaju Međunarodne agencije za energiju (IEA).

I dalje procjenjuju da će međunarodne sankcije protiv Rusije zbog agresije na Ukrajinu smanjiti rusko vađenje crnog zlata iduće godine, ali bi to moglo dovesti do velikog rasta cijene.

Trend pada svjetskih cijena nafte i veći popusti na rusku naftu smanjili su prihode Moskve od prodaje nafte u novembru za 700 miliona dolara na 15,8 milijardi dolara (15 milijardi eura), javljaju strane novinske agencije, prenosi Seebiz.

U novembru, međutim, još nije stupio na snagu embargo na uvoz većine ruske nafte u EU i ograničenje cijena ruske nafte koja se izvozi morem u treće zemlje, što je krenulo od 5. decembra. Gornja cijena postavljena je na 60 dolara za barel sirove nafte od 159 litara.

Mjerama usklađenim sa grupom G7 Brisel želi smanjiti prihode Rusije za finansiranje rata u Ukrajini i osigurati stabilnost globalnih tržišta.

U Rusiji su u odgovoru na donošenje mjera naglasili da se neće uzeti u obzir ograničenje cijena. Kako je rekao portparol Kremlja Dmitrij Peskov, ova mjera predstavlja “korak prema destabilizaciji globalnih energetskih tržišta”.

Prema predviđanjima IEA-e, ove će mjere sljedeće godine smanjiti rusku proizvodnju nafte za 1,4 miliona barela dnevno.

– Međutim, ne možemo isključiti mogućnost velikih povećanja cijena nafte sljedeće godine – upozorili su.

Check Also

Portonovi: Uzbudljiv proljećni program “Proljećna saga”

Nakon veoma uspješne Praznične sezone, Portonovi priprema uzbudljiv set događaja kojima se ozvaničava početak sezone …

Leave a Reply

Your email address will not be published.