Obilježili 20 godina rada i uručili nagrade: UPCG jedan od stubova socijalnog dijaloga u Crnoj Gori

Dodajte komentar

Unija poslodavaca Crne Gore (UPCG) već 20 godina predstavlja jedan od stubova socijalnog dijaloga u državi i u tom periodu je uspjela izgraditi snažnu i cijenjenu organizaciju koja je kvalitetom promocije i obezbjeđivanja usluga uspješno doprinijela njegovanju povoljnog poslovnog okruženja.

To je saopšteno na svečanom događaju povodom obilježavanja 20 godina postojanja i rada UPCG koji je organizovala ta asocijacija u saradnji sa Međunarodnom organizacijom rada (MOR).

U okviru događaja, upriličena je ceremonija dodjele godišnjih “Nagrada UPCG za društveno odgovorno poslovanje (DOP)”, kao i ceremonija proglašenja laureatkinja “UPCG nagrada za NAJ Menadžerke” za 2022. godinu. Takođe, dodijeljena su i posebna Priznanja UPCG onima koji su se izdvojili svojim radom, poslovnim politikama, načinom upravljanja i ostvarenim rezultatima.

Predsjednik UPCG, Predrag Mitrović, ocijenio je da bi se Crna Gora pridružila Evropskoj porodici, mora imati: stabilan i podsticajan biznis ambijent, održiva i konkurentna preduzeća i kvalifikovanu radnu snaga.

„Bez socijalnog dijaloga tj društvenog dogovora, to nije moguće ostvariti. Unija poslodavaca će ostati posvećena ispunjenu ciljeva Agende Ujedinjenih nacija održivog razvoja 20-30, a posebno ispunjenju Cilja 8: Dostojanstveni rad i privredni razvoj“, poručio je Mitrović.

Podsjetio je na dio dostignuća koje je UPCG ostvarila u prethodnih 20 godina.

„Godine 2012. kreirali smo pozicioni dokument “5 ubica biznisa” koji predstavlja našu Bibliju, polaznu i referentnu tačku za sve strateške politike i programe djelovanja Unije poslodavaca. Iako je sadržaj ovog dokumenta još uvijek aktuelan, uskoro ćemo objaviti novo izdanje i time pružiti dodatan doprinos borbi protiv akutnih problema privrede“, istakao je Mitrović.

Ukazao je i na izvještaje Unije poslodavaca o ključnim biznis barijerama u Crnoj Gori: o Regulatornom okviru, Sivoj ekonomiji, otežanom Pristupu finansijama, Korupciji, Neusklađenosti obrazovnog sistema sa potrebama privrede.

„Takođe, podsjetiću na naše izvještaje koji govore o razvoju ženskog preduzetništva. Dva strateška dokumenta o parafiskalitetima na nacionalnom i lokalnom nivou, koje posebno izdvajam, bila su najjači argument da Vlada prihvati inicijativu Unije i formira Registar nameta“, naveo je Mitrović.

Predstavnica MOR-a, Nina Krgović, kazala je da je Unija poslodavaca pouzdan partner organizaciji koju predstavlja otkad postoji.

„Tokom prethodnih godina, sarađivali smo na velikom broju aktivnosti – od izrade analiza, pozicionih dokumenata, istraživanja, pa do direktne podrške biznisima. Moram istaći i možda najvažnije – saradnju tokom inoviranja cijelog seta zakona iz oblasti radnog zakonodavstva, kroz rad u tripartitnim radnim grupama, koje je MOR ekspertski podržavao“, navela je Krgović.

Prema njenim riječima, tokom svih godina rada sa Unijom poslodavaca, njihov pristup je uvijek bio profesionalan, konstruktivan, fokusiran na pronalaženje rješenja.

„Predstavnici i posebno Sekretarijat Unije pružili su i dalje pružaju nemjerljiv doprinos radu za sve zajedničke aktivnosti“, ocijenila je Krgović.

“Nagrade UPCG za DOP” dodijeljene su malim, srednjim i velikim preduzećima, u oblastima: (1) Briga za zaposlene, (2) Briga za životnu sredinu, (3) Briga za zajednicu.

Za najdosljedniju primjenu politika DOP-a u svom poslovanju, nagrađena je kompanija CEROVO kojoj je UPCG dodijelila glavnu nagradu za 2022. godinu. Izvršnom direktoru, Eminu Durakoviću, nagradu je uručio Predrag Mitrović, predsjednik UPCG.

U oblasti “Briga za zaposlene” za 2022. godinu, nagradu u kategoriji veliko preduzeće dobila je kompanija ERSTE BANKA. Direktorici Službe ljudskih resursa, Tatjani Keković nagradu je uručio Admir Adrović, ministar rada i socijalnog staranja.

Ministar rada uručio je nagradu i izvršnom direktoru Inovaciono preduzetničkog centra TEHNOPOLIS Đorđiju Maloviću, kao dobitniku nagrade u oblasti “briga za zajednicu”, u kategoriji mala preduzeća.

U kategoriji srednja preduzeća, nagrade su pripale kompanijama KALAMPER doo i SAVA OSIGURANJE. Elviru Kalamperoviću, menadžeru i osnivaču kompanije KALAMPER doo i Dragani Ivanović, stručnoj saradnici u službi za marketing SAVA OSIGURANJA nagrade je uručio Slaviša Šćekić, potpredsjednik UPCG. U kategoriji velika preduzeća, nagrade su pripale kompanijama ONE CRNA GORA i CRNOGORSKI ELEKTRODISTRIBUTIVNI CENTAR (CEDIS). Branku Mitroviću, izvršnom direktoru kompanije ONE CRNA GORA i Rajku Radoševiću, predsjedniku Odbora direktora nagrade je uručio ministar finansija Aleksandar Damjanović.  U oblasti “Briga za životnu sredinu” nagradu je dobilo malo preduzeće NEST COWORKING.  Generalnoj menadžerki Ivani Srećković nagradu je dodijelila Ljubica Kostić Bukarica, predsjednica Asocijacije poslovnih žena Crne Gore.

UPCG je dodijelila deset ravnopravnih nagrada uspješnim poslovnim ženama u Crnoj Gori, i to u okviru četiri kategorije: (1) Privreda, (2) Javni sektor, (3) Civilni sektor, (4) Mediji.

U kategoriji PRIVREDA, ravnopravne dobitnice nagrada „NAJ MENADŽERKE u Crnoj Gori“ su: TATJANA MANDIĆ – izvršna direktorica MTEL-a, LJILJA PIŽURICA – izvršna direktorica NELT Grupe za tržišta Crne Gore i Albanije i MARIJA MARKOČ – izvršna direktorica BARSKE ULJARE.

U kategoriji JAVNI SEKTOR, ravnopravne dobitnice nagrada „NAJ MENADŽERKE u Crnoj Gori“ su SNEŽANA MIJUŠKOVIĆ, zamjenica Zaštitnika ljudskih prava i sloboda i RUŽICA MIŠKOVIĆ, načelnica Direkcije za  strateško planiranje u javnoj upravi i praćenje implementacije strateških dokumenata u Ministarstvu javne uprave.

U kategoriji CIVILNI SEKTOR, ravnopravne dobitnice nagrada „NAJ MENADŽERKE u Crnoj Gori“ su: ANASTASIJA BOLJEVIĆ, generalna sekretarka Instituta sertifikovanih računovođa, VANJA VUKČEVIĆ, projektna menadžerka NVO ARS-INDUSTRIA i SNEŽANA IVANOVIĆ, predsjednica osnivačke Skupštine NVU “Nacionalni osmijeh Crne Gore”.

U kategoriji MEDIJI, ravnopravne dobitnice nagrada „NAJ MENADŽERKE u Crnoj Gori“ su: MARIJA MIRJAČIĆ, urednica ekonomske redakcije ND Vijesti i VESNA RADOJEVIĆ, izvršna direktorica i osnivačica portala VOLIM PODGORICU.

Osim tradicionalnih, godišnjih nagrada Unije poslodavaca, na svečanoj ceremoji dodijeljeno je i nekoliko  posebnih Priznanja. Dobitnici Priznanja su:

ICT Cortex – PRIZNANJE UPCG za poslovnu politiku koja povezuje društveno-odgovorno poslovanje i informaciono-komunikacione tehnologije, i primjenjuje ih u redovnoj praksi. Priznanje je uručeno Tanji Dukić, direktorici marketinga u ICT Cortex.

TERNA CRNA GORA – PRIZNANJE UPCG za doprinos pružen jačanju ekonomskih i društvenih veza između Crne Gore i Italije. Priznanje je uručeno  Dragutinu Mitroviću, savjetniku Terne u Crnoj Gori, po odluci predsjednika Italije nosilac titule Vitez Italijanske Republike (Red Zvijezde Italije).

Investiciono razvojni fond Crne Gore (IRF) – PRIZNANJE UPCG za doprinos pružen razvoju MMSP i ženskog preduzetništva u Crnoj Gori. Priznanje je uručeno Ireni Radović, izvršnoj direktorici IRF-a.

Konačno, posebno PRIZNANJE UPCG uručeno je Suzani Radulović, generalnoj sekretarki UPCG, za ukupan doprinos razvoju i pozicioniranju Unije poslodavaca Crne Gore.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *