NLB dobija prvi ESG rejting

Dodajte komentar

„Poboljšanje kvaliteta života u našoj matičnoj regiji, Jugoistočnoj Evropi, jedan je od ključnih strateških ciljeva NLB Grupe. Na ovaj put smo krenuli promišljeno, odlučni da stvorimo bolje otiske u regionu koji smatramo svojim domom, i izuzetno smo ponosni što su naši napori i naš napredak prepoznati na način da ne ostavljaju sumnju u očima investitora i javnosti“, naglasio je predsjednik Uprave NLB-a Blaž Brodnjak, otkrivši da je NLB d.d. dobila svoju prvu ESG ocjenu od strane jedne od vodećih nezavisnih kompanija za istraživanje održivosti, rejting i podatke u svijetu – Sustainalytics.

U decembru 2022. godine NLB d.d. dobila je ocjenu rizika ESG od 17,7, a Sustainalytics je procijenio da ima nizak rizik od značajnih finansijskih uticaja ESG faktora, zbog srednje izloženosti i snažnog upravljanja značajnim ESG pitanjima. „Kompanija je poznata po dobrim rezultatima korporativnog upravljanja, što smanjuje njen ukupni rizik. Štaviše, kompanija nije iskusila značajne kontroverze“, objašnjava Sustainalytics rejting. Pored toga, NLB-ov ESG rejting rizika je stavlja među 15% najboljih banaka po procjeni Sustainalytics-a.

Stvaranje bolje budućnosti u našem regionu

ESG rejting rizika, slično kreditnom rejtingu, je mjerenje uspješnosti kompanije, fonda ili hartije od vrijednosti, sa razlikom što se fokusira na ispunjavanje ekoloških (E), društvenih (S) i standarda upravljanja (G), umesto na kreditnu sposobnost. U finansijskom svijetu on postaje sve značajnija kategorija koju investitori i analitičari sve pažljivije prate, i na osnovu toga procjenjuju u koje kompanije ulagati, a u koje ne. NLB je prva banka sa sjedištem i ekskluzivnim strateškim interesom u jugoistočnoj Evropi koja je dobila ovaj rejting, kao i prva među kompanijama koje kotiraju na Ljubljanskoj berzi.

„Iako diskusije o održivosti ne manjka na svakom koraku, ESG ocjene su i dalje relativno slabo poznate u našem okruženju. Stoga ne čudi što se NLB, kao pionir i organizacija koja nastoji da bude pokretačka snaga razvoja i napretka u regionu Jugoistočne Evrope, prva uhvatila u koštac sa ovim izazovom“, objasnio je predsjednik Uprave NLB-a. „ESG rejtinzi nisu samo prazno slovo na papiru – oni su rezultat procjene nezavisnih i svjetski priznatih stručnjaka, oni su za nas podsticaj i podstiču naše akcionare da vjeruju našim poslovnim odlukama i postupcima“, dodao je.

Napori NLB-a u oblasti održivosti obuhvataju ekološke, društvene i upravljačke aspekte. Da navedemo samo neke:

  • U protekloj godini uspostavili smo okvir održivosti NLB Grupe; pravce i ciljeve održivog poslovanja, održivog finansiranja i doprinosa društvu.
  • NLB d.d. je takođe prva banka iz Slovenije koja se obavezala na principe UN za odgovorno bankarstvo, a u proleće ove godine pridružila se Alijansi Ujedinjenih nacija Net Zero Banking Alliance, koja ima za cilj da uskladi kreditne i investicione portfelje sa postizanjem nulte neto emisije do 2050. godine ili ranije.
  • NLB d.d. decenijama važi za jednog od najvećih i najistaknutijih promotera i sponzora sportskih društava i manifestacija u Sloveniji, ali i u regionu Jugoistočne Evrope, u kom posluju njene banke članice.
  • Ulažemo u kulturu i kulturno nasleđe – Bankarium, prvi bankarski muzej u Sloveniji, na primjer, otvoren je juna 2021. godine pod okriljem NLB d.d.
  • Prepoznajemo mogućnosti i odgovornost za pomoć privredi i van okvira bankarstva, što pokazuje projekat #OkvirPomoći.
  • U velikoj mjeri doniramo socijalno ugrožene grupe.
  • Intenzivno se zalažemo za jednake mogućnosti i nezavisno i profesionalno korporativno upravljanje.

U NLB Grupi smo održivost naših odluka i akcija stavili u srce našeg poslovanja. Kao sistemski važni akteri na svim tržištima na kojima poslujemo, imamo priliku da istinski utičemo na kvalitet života u našem matičnom regionu Jugoistočne Evrope i obezbijedimo da on postane ne samo uspješniji, već i inkluzivniji, raznovrsniji i održiviji. Više o našim praksama možete saznati ovdje.

O Sustainalytics-u i njegovim ESG ocjenama rizika

Morningstar Sustainalytics je vodeća kompanija za ESG istraživanje, rejting i podatke koja podržava investitore širom svijeta u razvoju i implementaciji odgovornih investicionih strategija. Skoro 30 godina, firma je bila na čelu razvoja visokokvalitetnih, inovativnih rješenja kako bi se zadovoljile rastuće potrebe globalnih investitora. Danas, kompanija radi sa stotinama vodećih svjetskih menadžera imovine i penzionim fondovima koji uključuju ESG i informacije i procjene korporativnog upravljanja u svoje investicione procese. Firma takođe radi sa stotinama kompanija i njihovih finansijskih posrednika kako bi im pomogla da razmotre održivost u politikama, praksi i kapitalnim projektima. Za više informacija posetite vvv.sustainalytics.com.

ESG rejting rizika kompanije Sustainalytics mjeri izloženost kompanije materijalnim ESG rizicima specifičnim za industriju i koliko dobro kompanija upravlja tim rizicima. Ovaj višedimenzionalni način mjerenja ESG rizika kombinuje koncepte upravljanja i izloženosti kako bi se došlo do procjene ESG rizika, odnosno ukupnog neupravljanog ESG rizika ili ESG rejtinga rizika, koji je uporediv u svim industrijama. Ocjene ESG rizika kompanije Sustainalytics pružaju kvantitativnu mjeru nekontrolisanog ESG rizika i razlikuju pet nivoa rizika: zanemarljiv, nizak, srednji, visok i ozbiljan. Saznajte više o ESG ocjenama rizika ovdje.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *