Hiperinflacija dostigla 17,5 odsto: Čvrsta goriva, mlijeko i jaja za godinu skuplji 50 odsto

Dodajte komentar

Inflacija u Crnoj Gori se ne zaustavlja i u novembru je dostigla 17,5 odsto na godišnjem nivou, novi su podaci Uprave za statistiku Monstat.

Ni harmonizovani indeks potrošačkih cijena (HICP), koji predstavlja uporedivu mjeru inflacije sa zemljama Evropske unije, nije značajno drugačiji, i prošlog mjeseca dostigao je 15,8 odsto u odnosu na novembar 2021. Kako preciziraju iz Monstata, potrošačke cijene za prvih 11 mjeseci ove godine, u poređenju sa istim periodom prethodne, u prosjeku su više za 12,7 odsto.Grupe proizvoda koje su imale najveći skok cijena za 12 mjeseci predvode čvrsta goriva (drvo, ugalj) sa rastom od 51 odsto, te neke od najnužnijih namirnica – mlijeko i jaja sa uvećanjem od 49,5 odsto. Uz to, hljeb i žitarice skuplji su za 33,4 odsto, povrće za 31,7, voće 22,2, slatkiši i med 24,0, a meso 20,9 odsto.
Ono od čega su počela veća poskupljenja i što je “poguralo” inflaciju, sada izgleda kao “beznačajni rast”: goriva su u odnosu na prošli novembar skuplja (samo) 14,6 odsto, a ulje 24,2 odsto. “Cijene proizvoda i usluga lične potrošnje, mjerene indeksom potrošačkih cijena u novembru u odnosu na oktobar u prosjeku su više za 0,9 odsto”, stoji u izvještaju, što pak ukazuje da su cijene rasle sporije nego prethodna dva mjeseca.

Najveći uticaj na mjesečnu stopu inflacije imali su rast cijena za: mlijeko, sir i jaja; gorivo; stvarne rente stanara za primarno boravište; meso; obuća; odjeća; riba; usluge za održavanje i popravku stanova. Konkretno, za mjesec su najviše porasle cijene prevoza (2,8%), te hrane i bezalkoholnih pića, odjeće i obuće (za po 1%), dok su usluge u restoranima i hotelima imale najveće pojeftinjenje (-2,2%).

Bankar.me

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *