“Zlato je bolja investicija od bitkoina”

Dodajte komentar

Goldman Saks očekuje da će zlato sa svojim stvarnim pokretačima potražnje dugoročno nadmašiti vrlo promjenljivi bitkoin.

Manje je vjerovatno da će na zlato uticati stroži finansijski uslovi, što ga čini “korisnim alatom za diverzifikaciju portfelja“, posebno zato što su razvijeni nespekulativni načini njegove upotrebe, dok se bitkoin koristi za spekulacije, rekao je Goldman, prenosi Indeks.

Goldmanova analiza je pokazala da trgovci koriste zlato da bi se zaštitili od inflacije i pada dolara, dok bitkoin podsjeća na “rizičnim dionicama tehnoloških kompanija“.

Vrijednost bitkoina, koju je banka nazvala “rješenjem koje traži problem“, proizilazi iz obima njegovih budućih slučajeva upotrebe u stvarnom svijetu, što ga čini promjenljivijom i spekulativnijom imovinom od plemenitog metala.

Iako je spremnost ulagača da istraže decentralizovanu valutu pomogla prihvatanju bitkoina, banka predviđa da će finansijski uslovi postati stroži. “Volatilnost bitkoina takođe pojačavaju sistemski problemi, jer je već nekoliko velikih igrača predalo zahtjeve za stečaj”, objavila je banka, navodeći kolaps berze FTX i hedž fonda 3AC. “Zlato bi moglo imati koristi od strukturno veće makro-volatilnosti i potrebe za diversifikacijom izloženosti akcijama“, dodaju iz Goldman Saksa.

(Index)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *