Wall Street porastao, azijske berze u zelenom

Dodajte komentar

Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica porasle jer su ulagače ohrabrili podaci o popuštanju inflacije u SAD-u, no na tržištu nije zavladala euforija jer se čeka odluka američke centralne banke o povećanju kamatnih stopa.

Dow Jones ojačao je 0,30 posto, na 34.108 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,73 posto, na 4.019 bodova, a Nasdaq indeks 1,01 posto, na 11.256 bodova.

Ulagače je potaknuo podatak da su potrošačke cijene u SAD-u u novembru porasle 7,1 posto na godišnjem nivou, manje od očekivanih 7,3 posto i manje od 7,7 posto mjesec dana prije, što pokazuje da inflacioni pritisci i dalje popuštaju.

Na azijskim su berzama u srijedu cijene dionica porasle, kao i na Wall Streetu dan prije, zbog popuštanja inflacijskih pritisaka u SAD-u, no trguje se oprezno jer ulagače zabrinjava rast broja zaraženih od covida u Kini.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,6 posto, ojačavši drugi dan zaredom.

Pritom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks ojačao 0,7 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Australiji, Hong Kongu i Južnoj Koreji porasle između 0,1 i 1 posto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *