Francuska pomaže IRF u kreditiranju MSP, moguć aranžman države sa Societe Generale bankom

Dodajte komentar

Aranžman Francuske razvojne agencije (AFD) omogućiće veću fleksibilnost Investiciono razvojnom fondu (IRF), brže i efikasnije kreditiranje malih i srednjih preduzeća, dok će kroz Investicioni fond za Zapadni balkan (WBIF) olakšati pristup grantovima EU za crnogorske opštine – naročito na sjeveru Crne Gore.

To je jedan od zaključaka sastanka ministra finansija mr Aleksandra Damjanovića sa regionalnim direktorom AFD Sirilom Belijemom tokom zvaničnog boravka u Francuskoj. Oni su razgovarali o unaprjeđenja strateškog partnertsva u okviru francuske strategije za Zapadni Balkan, precizirajući projkete na kojima Crna Gora i Francuska treba bliže da sarađuju.

„Razmatrana su ulaganja u energetsku efikasnost, izvore obnovljive energije, tretman otpada i unaprjeđenja komunalne infrastrukture s fokusom na opštine s razvijenošću ispod državnog prosjeka. Posebno značajnim je ocijenjena implementacija tehničke podrške Francuske IRF-u u izradi klimatske strategije i metodologije zelenog finansiranja za potrebe zelene transformacije crnogorske ekonomije“, istakli su iz Ministarstva finansija.

Damjanović se u Parizu sastao i sa top menadžmentom Societe Generale banke sa kojima je razgovarao o mogućim finansijskim aranžmanima, a ministar je najavio da će se pregovori nastaviti.

U delegaciji Crne Gore, koju predvodi ministar Damjanović, su i izvršna direktorica IRF dr Irena Radović, ambasador Crne Gore u Francuskoj Ivan Ivanišević, i načelnica Direkcije za javni dug u Ministarstvu finansija Katarina Živković.

Damjanović se u Senatu Republike Francuske sastao sa predsjednicom Grupe prijateljstva Francuska – Zapadni Balkan senatorkom Martom de Sidrak, sa kojom je razgovarao o ekonomskim izazovima koji su pred Crnom Gorom na putu pristupanja EU, a dodatno su usložnjeni globalnim potresima.

Ministar i senatorka naglasili su značaj jačanja saradnje i veće integrisanosti zemalja Zapdnog Balkana, koja može biti polazni osnov uspješnih širih integracija. Francuski senatori ocijenili su da je politička stabilnost u Crnoj Gori preduslov napredovanja ka EU, kako bi zatvorila što više poglavlja i uspješno okončala evropski put.

“Nadam se da će francuski senatori, pogotovo članovi Grupe prijateljstva parlamenata Crne Gore i Francuske, biti u prilici da brzo dođu u Crnu Goru i da ohrabre dijalog unutar našeg Parlamenta, osnaže našu evropsku perspektivu i u moru događanja pokažu da Crna Gora u Francuskoj ima pouzdanog evropskog saveznika i državu koja podržava naš evropski put i borbu za evropske vrijednosti”, izjavio je Damjanović  nakon sastanka.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *