Aligrudić: Penzionerima 20. decembra isplata jednokratne pomoći

Dodajte komentar

Vršilac dužnosti direktora Fonda PIO Ranko Aligrudić za 20. decembar je najavio isplatu jednokratne pomoći penzionerima i to u rasponu od 50 do 200 eura. Podsjeća da će i januarske penzije biti usklađene sa rastom inflacije, a u maju naredne godine očekuje i usklađivanje po osnovu rasta prosječne plate u Crnoj Gori. Aligrudić je poručio i da će isplate penzija biti redovne.

“Jednokratna pomoć penzionerima biće isplaćena uz novembarsku penziju. Znači 20. decembra biće isplaćena i ova jednokratna pomoć za penzionere”, kazao je Aligrudić u emisiji Link, Radija CG.

Navodi da će pomoć dobiti 115.000 penzionera, ali ne u istom iznosu.

Aligrudć je podsjetio da je raspodjela planirana po nekim parametrima, tako da će po 200 eura pomoći primiti oni čija je penzija do visine prosječne penzije (359,31 eura).

Sto eura pomoći primiće oni čije su penzije u rasponu od 359,32 eura do 450 eura, a 50 eura pomoći oni čije su penzije od 450 eura do visine potrošačke korpe koja je iznosi oko 793 eura.

Pomoć i korisnicima srazmjernih penzija

Aligrudić kaže da će Fond inicirati izmjene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

“Svi korisnici srazmjernih penzija, koji imaju prebivalište ili državljanstvo u Crnoj Gori, kako odluči zakonodavac u Crnoj Gori, a čiji zbir penzija ne prelazi iznos od 253 eura, da Fond PIO dotira taj dio i da im se isplaćuje ta razlika”, naveo je Aligrudić.

I za te penzionere su, kako kaže, određeni limiti za pomoć.

“Oni čiji iznos penzije iz Crne Gore za novembar ne prelazi 359,31 dobiće po 100 eura pomoći. Svi oni penzioneri u intervalu od 359,32 do potrošačke korpe za novembara (793) primiće po 50 eura. Radi se o preko 13.500 korisnika penzija i za ove svrhe je opredijeljeni 1,5 miliona eura”, naveo je Aligrudić.

Još uvijek nema zvaničnih statističkih podataka o inflaciji, pa Aligrudić kaže da sada ne može reći koliko će iznositi januarsko usklađivanje penzija sa inflacijom.

“Ali svakako od 1. januara očekujemo naredno usklađivanje”, naveo je Aligrudić i dodao da se i u narednoj godini očekuju tri usklađivanja penzija sa inflacijom.

Zbog najavljenog rasta plata u javnom sektoru, Aligrudić kaže da se i u maju očekuje, kako je kazao, “malo veće usklađivanje penzija” po osnovu rasta plata.

On navodi i da su u Fondu PIO više nego zadovoljni predviđenim budžetom za narednu godinu.

“Mi smo dobili 537 miliona 35 miliona više u odnosu na ovu godinu”, naveo je Aligrudić.

Iz uplata po osnovu doprinosa Fond PIO, još uvijek ne može da finansira isplatu penzija, ali kako ističe Aligrudić, ohrabruje pad deficita Fonda.

“Bio je mali deficit za prošlu godinu, mnogo manji u odnosu na planirani biće i za ovu godinu. Za 11 mjeseci ove godine deficit Fonda PIO je 20,95% što je više nego dobro, to je oko 120 miliona, ranije je taj deficit bio oko 30%”, kazao je Aligrudić.

Aligurudić je i kanditad za direktora Fonda PIO.

Kaže da je bilo šest prijava na tu funkciju, na testiranju se pojavilo njeh pet, a kako navodi, prvorangirana na testovima je bivša direktorica Jadranka Milošević, drugorangirani je Jovo Pajović, a on i Damir Gutić (BS) su na trećem mjestu.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *