Turkish Airlines vrijedi više od Lufthanse

Dodajte komentar

Tržišna vrijednost Turkish Airlinesa dostigla je 191,3 milijarde turskih lira ili 10,26 milijardi dolara, što je više od rezultata njemačke aviokompanije Lufthansa čija je vrijednost 9,28 milijardi eura.

Cijena dionica turskog avioprevoznika, koja je 31. decembra prošle godine iznosila 20,02 turske lire ili 1,54 dolara, skočila je u prošli ponedjeljak 592,3 odsto na 138,6 turskih lira ili 7,43 dolara, prenose Nezavisne novine.

Kurs dolara i lire bio je na 13 na kraju prošle godine i 18,64 na počeku prošle sedmice. S druge strane, cijena dionice Lufthanse je od početka ove godine porasla 25,7 odsto.

Dok je Turkish Airlines brzo prevazišao negativne finansijske efekte pandemije Covid-19 i veoma snažno povećao profit u ovoj godini zahvaljujući svojim potezima na globalnom nivou, oporavak Lufthanse nakon pandemije nije bio lak.

Od trećeg kvartala godine, ukupni prihodi Turkish Airlinesa od 6,1 milijardu dolara, premašili su njegove ukupne prihode u istom periodu 2019. godine 52 odsto, dok su prihodi od kargo servisa porasli 110 odsto na približno 880 miliona dolara u istom periodu.

Neto profit kompanije iznosio je 1,5 milijardi dolara u trećem kvartalu.

Dok je pandemija izazvala veliku krizu za svjetsku avio-industriju, Lufthansa grupa, koja takođe posjeduje eura a owings, Swiss, Brussels i Austrian Airlines, došla je do tačke bankrota.

Vlade Švajcarske, Austrije i Belgije, a posebno njemačka vlada, spasile su kompaniju od bankrota tako što su obezbijedile paket pomoći od devet milijardi eura a 2020. godine.

Zbog pada potražnje putnika tokom pandemije, aviokompanijama je bilo teško da prikupe sredstva dokapitalizacijom.

Pošto se potražnja putnika oporavlja, Lufthansa grupa je prikupila 2,14 milijardi eura a u oktobru 2020. godine kako bi vratila dio javnog paketa za spašavanje.

S druge strane, Lufthansa Group je prvi put objavila operativni profit u pandemijskoj krizi u trećem kvartalu prošle godine, pošto je potražnja za letovima porasla nakon ukidanja globalnih ograničenja putovanja.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *