MMF: Globalni dug iznad nivoa prije pandemije 2021.

Dodajte komentar

Globalni dug ostao je iznad nivoa prije pandemije u 2021. godini uprkos tome što je zabilježio najveći pad u posljednjih 70 godina, navedeno je u saopštenju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u ponedjeljak, javlja Anadolu Agency (AA).

Ukupni javni i privatni dug smanjen je u 2021. na ekvivalent od 247 posto globalnog bruto domaćeg proizvoda (BDP), što je pad od 10 procentnih poena u odnosu na najviši nivo iz 2020. godine, saopćio je MMF.

Međutim, globalni dug je nastavio da raste u dolarima, iako mnogo sporijim tempom, dostigavši rekordno visok nivo od 235 biliona dolara u 2021.

“Privatni dug, koji uključuje nefinansijske obaveze preduzeća i stanovništva, doveo je do ukupnog smanjenja, smanjivši se za šest procentnih poena na 153 posto BDP-a”, navodi se u saopštenju.

MMF je naveo da su velike promjene u odnosu duga uzrokovane ekonomskim oporavkom od pandemije koronavirusa i sljedećim naglim porastom nivoa inflacije.

Globalni dug je, međutim, ostao skoro 19 posto iznad globalnog BDP-a, u poređenju sa nivoima prije pandemije na kraju 2021., prema MMF-u.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *